perjantai 3. tammikuuta 2014

Laihaläski

Sellainen mä oon. Eilisessä PT-tapaamisessa pääsin elämäni ensimmäiseen kehonkoostumusmittaukseen. Olin niin innoissani! Vihdoin saisin tietää paljonko mun kehossa on lihasta, rasvaa ja muuta. Tuloksen kuuleminen oli yksi hirveimmistä hetkistä ikinä.

Rasvaprosentti 36. Se tarkoittaa sitä, että mulla on rasvaa kropassa enemmän kuin mitään muuta ainetta. Lihasta tosi vähän. Ja jostain syystä testi näytti mun nestetasapainon olevan vinksallaan, mutta PT epäili että se oli vain joku virhe. Tai johtui siitä, että olin juuri ennen testiä syönyt.

Tää tulee olemaan ahkerassa käytössä.

Tuo rasvalukema oli jotain niin järkyttävää, että mulla menee useita päiviä toipua siitä. Kyllähän mä tiesin, että sitä on, mutta olin sitä mieltä, että sitä olisi noin 25 %. Kun 18-28 % on se normaalialue. Paino on kuitenkin reippaasti normaalin painoindeksin puolella, peilikuva näyttää suht hoikalta, ja oon harrastanut liikuntaa koko painonpudotuksen ja -hallinnan ajan. PT nosti esiin laihdutuksen vaikutukset: monilla pudottajilla lähtee massaa myös lihaksista. Yritin selittää, että oon kyllä tarkkaillut proteiinin saantia, ja syön vähintään sen 1,5 grammaa prodea painokiloa kohden, joskus jopa yli 2 grammaa. Mutta olihan siinä pointtia, koska väkisinkin jotain lähtee lihaksista kun laihtuu. Mulla oli vielä aika nopea tahti. Enkä todellakaan treenannut salilla niin paljon kuin olisi pitänyt. Viime aikoina oon keskittynyt enemmän aerobiseen treeniin, sulkapalloon, Move Fitnessiin ja nyrkkeilyyn. Eli siis ihan omaa syytä tuo kauhistuttava rasvaprosentti.

Asiaa on kuitenkaan turha jäädä surkuttelemaan. Sen takiahan mulla on PT - että saisin sen haluamani kehon, jossa on lihasta huomattavasti enemmän ja rasvaa huomattavasti vähemmän. Eli niiden suhde on käännettävä vähintään päälaelleen. PT antoi mulle kehuja onnistuneesta painonpudotuksesta ja siitä, että oon pysynyt samassa painossa yli vuoden. Käytiin hieman läpi ruokavaliotakin, ja se tuntui olevan muuten ihan ookoo, mutta sokeri. Kerroin, että mulla on ongelma sokerin kanssa. Nimenomaan herkkuihin liittyvä ongelma. Te tiedättekin siitä jo paljon, joten en pureudu siihen sen enempää. Puhuttiin myös hedelmien sisältämästä sokerista. Kauhistuin, kun PT otti esille banaanin, mun all time favouriten! "Monta banaania saan syödä viikkotasolla?", kuului Jennin huolestunut kysymys. Kyse ei onneksi kuitenkaan ollut juuri banaanin vaarallisuudesta, vaan runsaan hedelmien syönnin tuomasta sokerimäärästä. Vaikka se sokeri ei olekaan niin vaarallista kuin karkkien ynnä muiden höttöhiilarien sokerit, mun kannattaisi siirtyä hedelmien parista enemmän kasvisten ja marjojen syöntiin. Kasvisten syöntiä mun täytyykin petrata, liian usein se menee tomaatti-kurkku-paprika-porkkanalinjalle. Enemmän vihreitä kasviksia, kuului PT:n ohje. Yleisohjenuora oli se, että täytyy kiinnittää kokonaisuuteen huomiota. Jos syön saman päivän aikana viisi hedelmää, vaaleaa leipää ja karkkia, on sanomattakin selvää, että huonoja hiilareita tulee liikaa. Jos päivän energiansaanti jää samalle tasolle kulutuksen kanssa, ei haittaa vaikka olisinkin vetänyt 135 grammaa protskua päivän aikana.

Tiivistettynä:

- hiilarin laatu -> enemmän kasviksia ja marjoja, vähemmän hedelmiä, HUOMATTAVASTI vähemmän herkkuja
- rasvan määrä: täytyy syödä sitä tarpeeksi
- enemmän puhdasta ruokaa, ei eineksille

Tänään ja eilen kiinnitin ekstrapaljon huomiota syömisiini. Enkä vähiten siksi, että PT kertoi haluavansa nähdä otteita ruokapäiväkirjastani. :D Kerroin, että merkkaan joka tapauksessa ylös syömäni ruoat, niiden sisältämän kalori- ja proteiinimäärän. Hän halusi, että laitan ylös myös syömisteni kellonajat. Se antaa mulle vähän lisähaastetta jo rutiiniksi muodostuneeseen ruokapäiväkirjaan, koska monesti laitan esimerkiksi koko työpäivän eväät samaan luetteloon ja perään kokonaisenergiamäärän. Mutta se on varmaan vain hyvä, että "joudun" nyt merkitsemään myös kellonajan, koska sitten näen itekin paremmin, mitä tarkalleen ottaen oon syönyt ja mihin kellonaikaan.

Tän päivän ruoat kuvina:

Aamupala: kaurapuuroa, jogurttia, puolukoita, mustikoita, kaakaonibsejä, soijalesitiiniä ja raejuustoa. Nautittuna mustan kahvin kera.

Välipala (tuli kiire...): rahka, banaani, välipalakeksi ja ruissipsejä. Join myös vihreää teetä maidon kera.

Päivällinen: viili, raejuustoa, mustikoita, puolukoita, manteleita ja omena. Plus musta kahvi jälkkäriksi.

Iltavälipala: välipalakeksi ja maito-kahvi-proteiinijuoma.

Iltapala: hapankorppuja tuorejuustolla, juustolla ja kurkulla.

Lisäksi aion ehtiä ennen puoltayötä syömään annoksen kaurajäätelöä ja nachoja. Kalorit tulee jäämään kahden tonnin pintaan. Eli alle kulutuksen, koska kävin tänään salilla. 

Vielä tuohon otsikkoon pieni puraisu. Oon käsittänyt, että laihaläskillä (kirjoitetaankoseyhteen?) tarkoitetaan henkilöä, joka on normaalipainoinen, mutta jonka vartalo on löysä ja lihakseton. Tällainen henkilö ei juurikaan harrasta liikuntaa ja syö mitä sattuu. Mutta on hoikka. Haluaisin ajatella, että oon laihaläski vain paperilla. Koska mä harrastan liikuntaa - melko paljonkin mielestäni. Syön terveellisesti, vaikka on siellä niitä huonojakin juttuja. Tosin koko ajan vähemmän. Oon kiinnostunut terveydestäni ja imen joka paikasta koko ajan uutta tietoa liikuntaan ja ravitsemukseen liittyen. Tuskin kovin monella laihaläskillä on omaa personal traineria. Eli ehkä en oo laihaläski perinteisessä mielessä. Enkä missään mielessä kohta, kun alan tosissani treenaamaan!

Sovittiin PT:n kanssa seuraava tapaaminen 13. päivälle. Siihen on pitkä aika, mutta toivottavasti se kuluu nopeasti. Silloin saan yksijakoisen kuntosaliohjelman, jota teen kaksi kertaa viikossa. Siinä käydään koko keho läpi, ja lisäksi saan kerran viikossa tehtäväksi keskivartalokuntopiirin. Noiden lisäksi saan harrastaa mitä tahansa muuta liikuntaa. Mutta viikon kolmesta PT:n suunnittelemasta treenistä ei tingitä. Kuulostaa mun mielestä oikein hyvältä. :) Can't wait!

Nyt iltaherkkujen pariin. Palaillaan!

- Jenni

6 kommenttia:

 1. Älä turhaan murehdi, lihasta tulee kyllä salitreenin ohella lisää! Ruokavaliota täytyy ehkä pikkuisen muokata, jotta lihakset kasvaa! ;D Kyllähän sä omaan silmään aika paljon herkkuja syöt ja välillä kadehdin sitä, miten oot niin hoikka vaikka herkkuja vetelet! :D Mutta kyllä se rasvaprosenttikin siinä pienenee kun alotat Salitreenit, no worries! :) Mulla on varmaan samaa luokkaa tuo rasvaprosentti! En halua edes vielä tietää.. :P

  VastaaPoista
 2. Ainoa syy, miksi oon voinut vedellä niin paljon herkkuja, on se että mulla on raskas työ. Siinä kuluu 400-1200 ylimääräistä kaloria per vuoro. Mutta vaikka oonkin hoikka, herkut on jääneet kehooni. :( Jotenkin mulla naksahti sen mittauksen jälkeen, enkä torstaina syönyt mitään herkkuja, ja perjantainkin puolella melko vähän. Yllättävän vaikeaa täyttää päivän energiantarvetta pelkällä terveellisellä ruoalla. :D Mutta niin täytyy jatkossa tehdä useammin, tyhjät hiilarit minimiin!

  En usko että sulla on todellakaan yhtä iso rasvaprossa - kumminkin oot paljon ja jonkin aikaa jo harrastanut lihastreeniä. :)

  VastaaPoista
 3. Mä niin tiedän tuon mittauksen jälkeisen fiiliksen.. :(
  Paitsi että mä oon läski-läski :D.

  No mutta ees päin sano mummo lumessa ja niitä kesän bikinikuvia kohti :). En epäile hetkeäkään, etteikö rasvaprosentti ala nopeasti pienenemään kun laitat oikein hösseliksi!

  ps. Whaaaat! Miksei kukaan oo kertonu mulle, että on olemassa uuniomena-toffee välipalakeksejä??!

  VastaaPoista
 4. Joo, kyllä se pienenee! Ja vyötärö siinä samalla :) Bikinit kutsuu.

  Uuniomena-toffee on vähän harhaanjohtava noissa kekseissä - ainakaan toffee ei kauheesti maistu. Tumma suklaa ja voimakaura on mun suosikkeja. :)

  Et sä oo läski-läski! :D

  VastaaPoista
 5. Oho, olisin arvannut pienempää lukua sulle! Mutta hei, kuten sanottu, nopeesti se tilanne siitä muuttuu kun pääset alkuun pt:n kanssa. :) Mielenkiintoista jäädä seurailemaan edistystä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mäkin olisin arvannut pienempää, mutta alan jo pikku hiljaa toipua alkushokista. Eikä se sieltä ainakaan enää nouse. ;) Ootan kyllä niin sikana PT-treenien alkamista. :) Siihen asti syön mahdollisimman siististi ja jatkan liikuntaa.

   Poista