lauantai 7. joulukuuta 2013

Luukku 7: Jouluhaaste!

Jipii, Pii Sami heitti mulle blogiurani järjestyksessään toisen haasteen. Rakastan haasteita, joten täältä pesee vastauksia joulusellaiseen. :)

Säännöt:
- vastaa 24 kysymykseen
- haasta blogikollegat vastaamaan samoihin kysymyksiin
- kerro kuka sinut on haastanut ja kenet haastat


Parasta joulussa?
Yleinen tunnelma: valkea maa, rauhallinen fiilis, lahjat, lasten ilo, kuusi koristeineen, valot, lämmin koti, hyvää ruokaa ja läheiset ihmiset. <3 Ja tietty Ihmeellinen on elämä-leffa!

Vanhan ajan romantiikkaa - ei nykymiehet sano mitään tollaista!

Joulumusiikkisi?
Jostain syystä tykkään enemmän englannin- kuin suomenkielisistä joululauluista, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta (Sika, Varpunen jouluaamuna). Klassikot (Jingle Bells, Jingle Bell Rock, Winter Wonderland...) toimii aina, ja se on mielenkiintoista kuulla samoista biiseistä loputtomasti eri versioita. Esim. Elviksen ja Frank Sinatran laulamina löytyy monia ihania joulukappaleita. Nykybiiseistä (vai onko toi mikään "nyky"? :D) parhaiten uppoaa Whamin Last Christmas. Tykkään myös hirveästi Band Aidin Do They Know It's Christmas?-laulusta, se on koskettava.


Tykkäätkö katsoa jouluelokuvia?
Tykkään! Lähtökohtaisesti tykkään katsoa elokuvia, ja joulun aikaan jouluisia sellaisia. :P Viime joulukuussa katsottiin poikaystävän kanssa varmaan 10-15 joululeffaa. :D Tänä vuonna mietittiin katsovamme myös paljon niitä, mutta eri leffoja kuin viimeksi. Jo aiemmin mainitsemani It's A Wonderful Life on kaikkien aikojen joululeffa mulle - se täytyy nähdä joka joulu. Muuten tykkään melko lailla laidasta laitaan, sekä hauskoista että vakavemmistakin jouluelokuvista. Romanttisten komedioiden huippuja on Holiday ja Love Actually.

Mitä ehdottomasti täytyy olla jouluaterialla?
En oo mikään jouluruokafani. Mulle riittää kinkku/kalkkuna (molempi parempi), porkkanalaatikko, riisipuuro, luumukiisseli, piparit, tortut ja joulusuklaat. Eli makean perään olen joulunakin. :D Viime jouluna poikaystävän porukoilla oli myös juustoja, keksejä ja viinirypäleitä tarjolla, se oli mukavaa vaihtelua. Tänä jouluna meinasin kokeilla tehdä kotitekoisia karkkeja tai raakasuklaata.

Koska joulukoristeet pääsee kotiasi koristamaan?
Viime viikolla. Joulupöytä on vielä keskeneräinen: poikaystävä haluaa siihen jonkun isomman valomökki-härpäkkeen. Se on muutenkin ollut aika innoissaan koristeiden kanssa. Yhdessä ikkunassa on siniset valot, parvekkeella pikku lyhty ja tuikuille muutama paikka. Lähempänä aattoa meille tulee ekaa kertaa ihka oikea kuusi! Oon jo keräillyt erilaisia valkoisia, hempeän vaaleita, pinkkejä ja hopean värisiä koristeita. Haluisin vielä mustiakin, ois kovat! Osa tulee postissa ulkomailta asti. :D Kuusen suihkutetaan myös lumispraytä.

Joulupöydältä löytyy erilaisia pukkeja, soiva joulukuusi, iloinen poro, kaverin lähettämä Lapin kortti ja koristenauhaa.

Joulu kotona vai jossain muualla?
Aiemmista jouluista poiketen ajateltiin tää joulu olla ihan vaan kaksin kotona. Voi olla, että suunnitelmat vielä muuttuvat. Aattopäivä vietetään kotona leffojen ja lahjojen kera, käydään varmaan haudoillakin. Illaksi mennään todennäköisesti poikaystävän porukoille, jossa on siis enemmänkin sakkia (sisko perheineen, siskon miehen porukat, eno ym.). Poikaystävä on ollut jo kahtena vuotena peräkkäin joulupukkina nyt 3- ja 5-vuotiaiden siskon lasten iloksi, joten eiköhän se heitä saman keikan nytkin. :) Saunaan ois kans ihana päästä. Joulupäivänä reissataan sitten poikaystävän siskon perheen luokse - meidät taidettiin jopa kutsua sinne. :D Samana päivänä ja seuraavana käydään sitten mun äidillä ja iskällä (asuvat siis erikseen), jotta saadaan loppulahjatkin vaihdettua. Jotkut niistä tosin saatetaan kutsua meille kylään.

Itse tehdyt lahjat, kaupasta ostetut, vai molempia?
Ei väliä, ajatus on tärkein! Ja se, että lahja on mietitty mahdollisimman sopivaksi saajalle. Mun mielestä se osoittaa todellista välittämistä, enemmän kuin se onko lahja kallis vai halpa. Musta ainakin ois ihanaa pienten lasten äitinä saada itse tehtyjä kortteja tyyliin "Tämä oikeuttaa sinut kolmen tunnin omaan aikaan sillä aikaa, kun hoidan lapsia". Tietysti jos jotain on toivonut, olis kiva saada just se. :P Itse ajattelin enemmänkin panostaa itse tehtyihin kortteihin, lahjat on ostettu kaupasta tai tilattu netistä. Ajatuksella! :)

Laitatko ulkovaloja pimeyttä valaisemaan?
Meillä on vain pieni lyhty, johon saa tuikun sisään parvekkeella roikkumassa - sitä tuskin voi ulkovaloksi kutsua. :D Mutta siis asutaan kerrostalossa, joten ei tonne pihalle mitään viitsi. Joku vielä pöllii.

Joulu oman perheen kanssa vai isommassa porukassa?
Oma perhe (ja poikaystävän) on paras. Unelmoin, että joskus saataisiin ihan kaikki saman katon alle isompaan tilaan viettämään joulua. Sitten olis vielä enemmän vilinää ja vilskettä kuin yleensä!

Onko sinulla joululahjatoivetta?
JoululahjatoivETTa? Mulla on montakin. Teen niistä joku päivä erillisen postauksen. Muutaman mainitakseni: kynsilakkaa, leuanvetotanko ja PT. Okei, tuo vika ei oo ehkä kovin realistinen (tai siis kellään mun tutulla ei todellakaan oo varaa sellaiseen).

Paras saamasi joululahja?
Ei tuu mieleen mitään yhtä ylivoimaista. Tykkään siitä, että lahjoja on paljon. Silloin ne saa tietty olla pienempiä. On hyvä, että lahja on mieluinen ja tulee käyttöön. Lahjakortit on aina kivoja ja toimivia, sillä niillä saa hankittua jotain varmasti itseä miellyttävää. :)

Kamalin saamasi joululahja?
Joku sellainen, mistä huomaa, ettei antaja ole yhtään panostanut. Lahja on ihan vääränlainen - eli antaja ei ole joko tiennyt tai välittänyt ottaa selvää mistä tykkään. Tai sitten antaja on luullut tietävänsä mistä tykkään.

Kuvaile unelmiesi joulu.
Mun unelmien joulu olis sellainen, jota en oo ikinä viettänyt. Oon jo jonkin aikaa leikitellyt ajatuksella, että lähtis jonnekin ulkomaille jouluksi. Vaikka muutamaa päivää ennen aattoa, ja tulis ennen uutta vuotta takaisin. Ois huippua viettää joulua palmujen katveessa drinkkiä siemaillen, tai Jenkeissä missä kaikki (myös jouluun liittyvä) on paljon suurempaa ja vaikuttavampaa, tai sitten sellaisessa maassa, jossa joulua juhlitaan hyvin eri tavalla tai ei ollenkaan. Silloin säästyisi myös kaikelta joulustressiltä. Ja saisi ostettua matkalta kaikille tosi erikoiset lahjat. Viime vuonna oltiin joulukuun puolessavälissä poikaystävän kanssa viikko Egyptissä ja ostettiin sieltä kaikki lahjat. Äiti sai horoskooppimerkkinsä papyrukseen maalattuna, sisko hienon mustan huivin, veli Adidaksen temppujalkapallon ja useampi ihminen egyptiläistä maustettua kahvia. Muutama mainitakseni. Ja löytyi sieltä itsellekin muutama joululahja. :P

Mikä on ärsyttävin joululaulu? 
Joulumaan suomen kielisessä versiossa ärsyttää kertosäkeen liika toisto. Ja ylipäätään suuri osa suomalaisista joululauluista on tosi melankolisia ja surullisia, aivan kuin hautajaismusiikkia.

Oletko tehnyt jouluvalmisteluja tälle vuodelle? Mitä?
Olen. Pientä koristelua kotona, kuusen koristeiden ostelua, lahjapaperit, -nauhat ja kaikki lahjatkin on jo melkein hankittu. No stress! Ja tietty meillä on nää hienot joulukalenterit:

Arvatkaa kumpi on mun? No isompi tietysti. Dumlessa tosin on monipuolisemmat eväät.

Paras joulujuoma?
Glögi. Hyvin maustettu, manteleilla ja rusinoilla mielellään. Maukas joulutee ja -kahvi myös maistuvat. Ja munatotia olis kiva maistaa.

Oikea joulukuusi, tekokuusi, vai ei kuusta ollenkaan?
Oikea mieluusti! Tekokuusikin kelpaa (jos se on aidohkon näköinen), kuuseton koti on jotenkin karu.

Käykö teillä joulupukki?
Parina viime jouluna, kun on lapsia ollut läsnä, poikaystävä-joulupukki on käynyt. Mutta ekana jouluna se oli niin jännittynyt, ettei uskaltanut puhua pukahtaa sanaakaan. :D Pukille on tapana laulaa monisäkeistöinen Joulupukki, joulupukki-laulu. Johon pukkikin hoilaa vastauksen. Kun ite olin lapsi, meillä kävi ainakin kerran mun eno pukkina. Oon kyllä aika varma, etten mennyt siihen halpaan, kun sillä oli sellainen järkyttävä tosi naamarin näköinen punaposkinen naamari päässä silmänreikineen kaikkineen. :D

Paras joulumuistosi lapsuudesta?
Ei tuu mieleen mitään yksittäistä - mun lapsuudesta on niin kauan aikaa. :D

Laittaudutko aattona hienoksi, vai hölläiletkö koko päivän pyjamassa?
Laitan yleensä ihan normivaatteet, mutta jouluisella vivahteella. Eli jotain punaista ja jotain päähän. Viime jouluna alkanut täydellisten poronsarvien metsästys jatkukoon tänä jouluna. Haluan siis sellaiset pantana päähän asetettavat ruskeat poron sarvet, joita leffoissa joskus koirillakin näkee (voi hauvaparkoja). Kaupoista löytyi viime joulun aikaan paljon punaisia ja muistaakseni vihreitäkin sarvia, muttei ruskeita. Ehkä tänä jouluna lykästää. Asuun voisi hankkia myös punaisen nenän.

Peruna-, porkkana-, lanttu- vai bataattilaatikko?
Tykkään perinteisistä laatikoista vain porkkanaisesta. Bataattia ois kyllä kiva maistaa.

Paras joulusuklaa?
Geisha, Da Capo, tavallinen Fazerin sininen, Fazerina, kaikenväriset Mariannet, After Eight, Kinderin kaikki, Brunbergin sinivalkoraidalliset, Pandan ja Fazerin konvehtirasiat... Ei missään järjestyksessä. Likööriä tai muuta viinaa sisältävistä en tykkää, enkä myöskään marmeladista. Enkä kookoksesta. Siinä ne mun rajoitukset sitten olivatkin. :D

It totally makes sense!

Joulutortut vai piparit?
Pakko sanoa molemmat. Ja molempiin pätee sama sääntö: pitää paistaa tarpeeksi ruskeaksi ja rapeaksi. Piparit saa olla lähes mustia muttei kuitenkaan palaneen makuisia, tortut kauniin vaalean-keskiruskeita. Pipareita on hauska koristella persoonallisiksi, ja tortuista on kiva vaihtelun vuoksi tehdä muitakin kuin natsikuvioita. Ja vaihdella hillon laatua.

The End.

Ooh, nyt mulle tuli niiiiiin jouluinen olo! Jouluiset, punaiset porosukatkin on jalassa! :)

Haastan seuraavat bloggaajat:


No niin, nyt kirjoittamaan varastoon lisää jouluisia postauksia. Stay tuned pretties!

- Jenni

4 kommenttia:

 1. Kiitos haasteesta, jos tällainen anti-jouluihminenkin saisi tästä vähän joulumieltä :D.

  VastaaPoista
 2. Haha, tiiätkö mä joudun skippaamaan koko haasteen, koska meillä ei edes vietetä joulua. :D Kiitos kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nöyyyyy! Mutta ymmärrettävä skippauksen syy :)

   Poista
 3. Jee! Nyt vasta huomasin haasteen! Teen heti kun kerkeen panostaa kunnolla ;)

  VastaaPoista