torstai 12. joulukuuta 2013

Luukku 11: Aamiainen on päivän tärkein ateria

Ehkä kuulostaa kliseeltä, mutta joskus kliseetkin voi olla totuuksia. Ja kyllä, tämä on totuus eikä mikään mielipide. Aamiainen ON päivän tärkein ateria. Se määrittää koko loppupäivän kulun, säätelee näläntunnetta tuntikaupalla nauttimisensa jälkeen ja aloittaa päivän mitä parhaimmalla tavalla: syömisellä.

Hyvälle aamiaiselle on monta kriteeriä. Sen on oltava tarpeeksi täyttävä, että sillä jaksaa monta tuntia eteenpäin. Varsinkin aamuvuoropäivinä jaksaminen heti heräämisen jälkeen korostuu. Joskus oon olosuhteiden pakosta (lue: on tullut liian kiire lähteä kotoa) tai harvemmin omasta päätöksestä joutunut jättämään aamupalan väliin, ja syönyt ensimmäisen kerran vasta yhden-kolmen tunnin työnteon jälkeen. Ei hyvä. Monet ei pysty syömään aamiaista heti heräämisen jälkeen, koska ei vaan tee mieli, mutta mä kuulun toiseen ääripäähän. Aivan joka ikinen aamu mulla on ihan polttava nälkä. Niin nälkä, että oksettaa. Mutta tietenkään en laattaa, koska maha on tyhjä. Nälän tunteella ei oo mitään tekemistä edellisen illan/yön syömisten kanssa (ellen sitten ihan aamuyöstä oo vetänyt jotain grillimättöä, ja sitten siihen päälle nukkunut vain muutaman tunnin uinut), se on vakio. Siksi syön lähes joka aamu aamupalan. Aamuvuoroon lähtiessä oon usein tehnyt sen valmiiksi jääkaappiin, tai ainakin ottanut ainekset esiin pöydälle. Helpottaa huomattavasti unenpöpperöisen töihin lähtöä. Ja säästää huimasti aikaa.

Alkuviikon aamupala: kaurapuuroa (1,5 dl kuivana), raejuustoa, mantelirouhetta, kaakaonibsejä ja marjajauhetta. 417 kcal.

Perusaamuvuoroaamupalaan mulla kuuluu kaurapuuro ja raejuusto, sekä kylkeen hedelmiä ja/tai marjoja ja joku rasvan lähde. Rasvan lähde voi olla pähkinät tai mantelit kokonaisina tai rouheena, chian siemenet tai soijalesitiini. Hedelmistä suosin banaania, mutta tykkään paljon esim. myös päärynästä ja kiivistä. Marjoista käytän paljon mustikkaa, mansikkaa ja vadelmaa, joskus  mustaherukkaa. Raejuustoa laitan yleensä 100 grammaa, koska runsas proteiini pitää kuituun yhdistettynä pidempään kylläisenä. Tällä viikolla oon muistanut vanhan suosikkini, kaakaojauheen, jota oon laittanut nyt parina aamuna ruokalusikallisen verran puuroon - ihanan suklaista on tullut. Vielä kun saisi vaihdettua raakakaakaojauheeseen, niin olis terveellisempi aamupala. :)

Iltavuoroon mennessä rytmi on niin erilainen, että en välttämättä halua sitä kaikista nopeinta aamupalaa (eli just tuota puuroa, teen sen kuitenkin mikrossa), vaan käytän joskus vähän enemmän aikaa sen valmistamiseen. Toisinaan meen leipälinjalla, silloin tällöin teen helppoja banaanilettuja omilla variaatioillani, ja joskus uppoaa rahka lisukkeineen. Tärkeintä, että aamiainen on suht terveellinen ja täyttävä. Tavallinen aamupalani sisältää noin 300-450 kaloria.

Kaurahiutaleet loppuivat yllättäen, joten huomisaamuksi jouduin improvisoimaan ja jääkaapissa odottaa tällainen:

Perjantain aamupala: rahka, kaurajuomaa, chian siemeniä, marjajauhetta, cashew-pähkinöitä ja kaakaonibsejä. 466 kcal.

Mitä tällä kaikella yritän sanoa (paasata, takoa järkeä päähän)? Syökää hyvät ihmiset aamiaista! Se on hyvää!

Nyt menen nukkumaan, viikon toiseksi viimeinen työvuoro kolkuttelee kulman takana. Palaillaan!

- Jenni

2 kommenttia:

 1. Mä oon vallan hurahtanut siihen itse tehtyyn mysliin, se on niin nannaa maustamattoman jugurtin kanssa.
  Mulla on välillä sellaisia kausia, ettei aamupala tahdo maistua. Mutta kun illalla käy tekemässä kunnon treenin, niin johan seuraavana aamuna on kiljuva nälkä, vaikka olis minkälaisen iltapalan vetänyt :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aah, se mysli! Pakko kokeilla sitä ens viikolla. :) Joo treeni ainakin takaa aamunälän, ja silloin onkin hyvä heti tankata että palautuminen jatkuu ja lihakset varmasti kasvaa. ;)

   Poista