torstai 5. joulukuuta 2013

Luukku 5: Raakapatukat

Raakapatukat, uusi rakkauteni. Luonnollisia, makeita, maukkaita ja täydellisiä välipaloja. Sopivat myös herkutteluhetkiin, ja ovat loistava vaihtoehto karkille ja suklaalle.

Olen ottanut elämäntehtäväkseni testata kaikki mahdolliset raakapatukkamaut. Enkä yhtään liioittele: tuntuu että valmistajia on monia ja aina vain tulee uusia, mutta myös makuja löytyy ihan riittämiin. Ja eri valmistajien saman makuiset patukat saattaakin olla tyystin poikkeavia toisistaan. Vähän ketuttaa, kun en laatinut jotain taulukkoa testauksen aloitettua, niin pysyisi jotenkin kärryllä siitä, mikä patukka on ollut hyvää ja mikä ei. Tai pikemminkin siitä, mikä patukka on ollut ihan hyvää, mikä hyvää ja mikä tosi hyvää. Koska ne on kaikki hyviä! Tämä on siis positiivinen ongelma. :D

Nakdin Caffé Mocha, testattu eilen: täydellinen patukka. Sopivan makea, kahvin maku ei liian vahva mutta huomattava. Ois ollut muuten vielä herkumpi kahvin kanssa! :P Tänään testivuorossa Apple Pie.

Tähän mennessä olen maistanut FrankinNakdin ja Rawbiten patukoita (CoCoVin odottavat vielä kaapissa kärsivällisesti vuoroaan). Mau'uista muistan kokeilleeni paria kahvin makuista, erilaisia pähkinäisiä, omena-kanelia, inkivääristä ja vanilja-marjaista. En ole ihan varma, lasketaanko Frankin patukoita raakaversioiksi, mutta ainakin ne ovat täysjyvää, gluteenittomia ja maidottomia. Eli terveellisiä. :)

Cocovin pikkupatukat pääsevät pian Jennin Suureen Raakapatukkatestiin.

Tyypillinen raakapatukan ravintosisältö sataa grammaa kohden on noin 320-390 kcal, josta 7-10 grammaa proteiinia ja 40-70 grammaa hiilareita. Rasvaa saattaa löytyä paljonkin, mutta täytyy muistaa että ne on hyviä, pähkinäisiä rasvoja. Patukoita ei siis ole leivottu (eikä ole leivottu lainkaan) voita tai margariinia käyttäen. Kuituakin patukoista saa hienosti, onhan ne pelkästään hedelmää/marjaa/pähkinää - tunnettuja kuidunlähteitä. Patukoiden koot vaihtelevat 30-50 gramman välillä. Itse olen kokeillut sekä isompia että pienempiä ja todennut, että pienempikin pitää nälkää, jos sen kanssa välipalahetken aikana syö jotain muutakin. Herkkuhetkiin sopivat kaikki koot. :P

Jos jotain kritiikkiä pitäisi raakapatukoista keksiä, valitsen taatelit. En tiedä onko taateli jotenkin erityisen edullinen raaka-aine, mutta tuntuu että monissa patukoissa on käytetty juuri sitä pääaineksena. Joten pekaanipähkinäpatukka saattaa lähinnä maistua taatelilta, mikä on harmillista, koska haluaisi/olettaisi sen maistuvan pekaanipähkinältä. Usein, jos patukassa on käytetty kahta tai kolmea eri hedelmää, taatelia on käytetty eniten. On tietysti monia patukoita, joissa ei ole taatelia ollenkaan. Taateli on mielestäni kuitenkin ihan yhtä hyvä ja maukas ainesosa kuin muutkin, joten sen liiallinen esiintyvyys ei juuri häiritse. Kunhan jotain "valitettavaa" keksaisin. :)

Nyt taisi kaikki mielen päällä oleva raakapatukka-asia tulla sanotuksi. Jos joku ei ole vielä testannut mitään raakapatukkaa, suosittelen lämpimästi. Ne ovat terveellisiä, luonnollisia ja maukkaita (jos se ei siis vielä tullut selväksi :D).

Tässä alkaa olla pian uimaan lähdön hetki käsillä. Siihen perään viikon vika työvuoro, ou jee! :) Palailkaamme!

- Jenni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti