sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Eväät levällään

Koska syöminen on yksi elämän peruspilareista ja kaiken lisäksi aivan ihana asia, tässä postauksessa kerron viikon duunieväistäni. Mitä sitä onkaan tullut syötyä?

Vaikka olen useasti valitellut sitä, kuinka eväiden teko voi olla työlästä, oon aika tyytyväinen, että jaksan niitä väsätä. Toisinaan tokki ostan kaupasta eväät, jos kiire, mutta yleensä ne on kotoa haalitut. Sen perusteella, mitä kaapeista sattuu löytymään. Joskus sovellan myös edellisen päivän, tai iltavuoroon mentäessä saman päivän, ruokia.

Maanantai

Pyöräytin hyvin yksinkertaisen salaatin sunnuntaina paistetusta taco-maustetusta naudan jauhelihasta. Lihan lisäksi laitoin jäävuorisalaattia, kirsikkatomaatteja ja raejuustoa. Rasia oli hervottoman kokoinen - ainakin syötävää riitti. :P Kylkeen palanen naan-leipää.


545 kcal.

Välipalana söin myöskin naania, omenan ja välipalakeksin. Päivän aikana kului myös muutama kuppi kahvia. Mutta se nyt on sanomattakin selvää (joten en erikseen muiden päivien kohdalla puhu kahvista) - aamuvuoro. :D

Tiistai

Uusi yhdistelmä: juustoraastetta, raejuustoa ja kirsikkatomaatteja. Yllättävän toimiva. Mukana myös vaaleahkoa leipää cashewpähkinävoilla ja appelsiini.


419 kcal.

Välipalaksi oikein mehukas päärynä ja luonnonjogurttia.

Keskiviikko

Parjattu parsakaali pääsi eväspussiin. Tai ei se mikään parjattu ole, tuli vain hieno alkusointu tuohon lauseen alkuun. :D Olin edellisenä iltana kypsentänyt parsakaalia uunissa, pirskoteltuna sitruunamehulla, mustapippurilla ja grillausmausteella. Oudot mausteet, tiedän. Mutta jotain piti kokeilla, ja lopputulos ei ollut niin hirveä kuin pelkäsin. Sitruunamehua olisi voinut laittaa kevyemmällä kädellä, mutta muuten jees! Seurana ruisleivät margariinilla, juustolla ja kurkulla, sekä päärynä ja luonnonjogurttia.


464 kcal.

Pikkueväänä banaanipannaria.

Torstai

Makea lounas tällä kertaa: banaanipannaria (sis. kananmuna, banaani, vaniljasokeri) rahkalla ja appelsiinilla. Makuhermoja kutkuttava yhdistelmä, joka varmasti pääsee evääksi uudestaankin. :P


390 kcal.

Välipalana parapähkinöitä noin 20 grammaa ja ateriankorvikejuoma. Naposteluporkkanoita kului myös lähes koko pussillinen työpäivän aikana.

Perjantai

Koko viikon eväitä tarkastellessa nämä ehkä tylsimmät. Mutta pääasia, että nälkä lähtee. Ruisleivät margariinilla ja juustolla, kyljessä rahka ja päärynä.


381 kcal.

Välipalaksi raejuustoa ja tuhti raakapatukka. Kuvaan pääsi vesipullokin, koska työpäivä oli erityisen rankka meillä tapahtuneesta ohjelmistopäivityksestä sun muista testauksista johtuen, ja vettä kului sen takia enemmän kuin normaalisti. Nesteytys on toki aina tärkeää, kun liikkuu paljon. :) Ja muutenkin, pari litraa päivässä vettä ihmisen tiellä pitää!

Sellaista sapuskaa tällä viikolla töissä. :) Oon vihdoin ja viimein oppinut pakkaamaan reilusti evästä mukaan. Ennen kävi liian usein niin, että söin kyllä itseltäni nälän pois ruokatunnilla, mutta en syönyt tarpeeksi ja uusi nälkä tuli kummittelemaan liian pian. Lisäksi tämä usein tarkoitti sitä, että työpäivän aikaiset kalorit jäivät melko alhaisiksi, joka aiheutti iltapäivällä ja illalla mättämistä. Ja erityisesti herkuttelua, koska illansuussa oli vielä "varaa" ottaa jotain energiatiheää epäterveellisyyttä.

Viime aikoina oon tajunnut, että mun täytyy oikeasti syödä! Enhän mä enää halua laihtua, vaan nyt tavoitteellisen treenin aikakauden alettua mun on entistä tärkeämpi syödä tarpeeksi ja monipuolisesti. Monena iltana oonkin joutunut lisäilemään lautaselle reilulla kädellä esimerkiksi pähkinöitä, jotta saisin päivän kalorit oikeaan lukemaan. Työpäivinä kulutan paljon, ja siihen vielä mahdolliset liikunnat päälle.

Viime aikoina mulle on tullut myös eräänlainen varmuus siitä, etten oikeasti liho. Olinhan jo vuoden verran hallinnut kilojani ja pysynyt samassa painossa, mutta vasta nyt tuntuu, että tässä koossa olen jäädäkseni. Ruoka-asiat ei aiheuta enää samanlaista päänvaivaa kuin joskus, varsinkin kun herkuttelukin on kurissa. Terveellisemmällä ruoalla mun on yksinkertasesti vaikeaa saada liikaa energiaa.


Oli kyse mistä tahansa. Jos sitä haluaa, sen saa! Uskon.

Vaikka tavoitteenani ei olekaan enää koko ajan alempi vaakalukema, parin viime viikon aikana tuo lukema on ollut alhainen. Viime viikon maanantain jälkeiset punnitukset ovat näyttäneet lukemia 53.3, 53, 53.3, 52.9, 52.7 ja 53 kiloa. Tuossa järjestyksessä ja aina samalla vaa'alla. Oon vähän hämmentynyt noista tuloksista, sillä en tosiaan oo tahallani laihtunut. Viime vuoden lopussa ja tämän vuoden alussa, ennen salitreenin aloittamista, vaaka näytti tasaisia lukemia väliltä 54-56 kg, joten voisi kuvitella että olen oikeasti nyt keventynyt eikä kyse ole luonnollisesta painonvaihtelusta. En keksi kehitykselle muita syitä kuin rankentuneet treenit ja parempi syöminen. Ja paremmalla syömisellä tarkoitan herkkujen vähentämistä.  Mutta, koska tosiaan oon harrastanut lihastreeniä (ja tietty aerobistakin) ja syönyt hyvin, en saata uskoa painoa lähteneen lihasmassasta. Kun en edes tietoisesti oo ollut miinuskaloreilla. 

Keskivartalon ympärysmitat näyttäisivät pienentyneen jonkun verran, joten löytyisikö selitys siitä? Kapoisempi vyötärö ja erityisen kevyt olo = pari pudotettua kiloa? :) Siinä tapauksessa ei haittaa. Joudun vielä reilun viikon verran elämään epätietoisuudessa, ja sitten pääsen uuteen kehonkoostumusmittaukseen. Siellä ne todelliset luvut sitten paljastuvat.

Tänä viikonloppuna taitaa sitten tulla useampi postaus: vaikuttaisi olevan aikaa ja asiaa. Jotain kroppakuvia ainakin. Viikkokatsausta. Herkkuhöpinää. :) Mutta ei ehkä ihan noita kaikkia, koska nyt on jo sunnuntai ja keskipäivä. Let's see. =)

Palaillaan!

- Jenni

4 kommenttia:

  1. Kivoja eväitä! :) Hih, ja paree se on uskoa että normaaliruokaa syömällä ei liho ellei annoskoot oo ihan persiallaa :) Hienosti oot kyllä pysyny saavutetussa painossa - antaa uskoa mullekki! :)

    Ja kyllä, syödä pitää! Aiemmin vielä kauhistelin 1800-2000kcaloriin nousseita päiväkaloreita ja kun niilläkin on painoa lähteny, oon nykysin sitä mieltä et antaa mennä vaan kalorit kahen tonnin molemmin puolin! :) Suotta sitä sitkuttaa jollakin 1300kcal/pvä jos enemmän syömälläkin laihtuu.

    Niin ja hei, kroppakuvista, missä on se masukuva minkä lupasit?! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä, mä onneksi havahduin salitreenin alkamisen myötä siihen, että on pakko syödä reilusti. Mutta onneksi se ei tuota ongelmia, koska syöminen (varsinkin terveellinen sellainen) on niin kivaa. :D

      Ai niin. Hmm, saatan saada tänään otatettua masukuvan. Tai se olis samalla eräänlainen kehityskuva, johon voi verrata tammikuun alkupuolella otettuja kroppakuvia. Niistähän voi sitä "vanhaa" masua tiirailla uutta kuvaa odotellessa. :D Omassa kropassa ainakin tuntuu selkeästi muutos siihen reilun kuukauden takaiseen tilaan keskivartalon kanssa, tiedä sitten näkyykö se muillekin. Lupaan, että ens viikolla laitan! =)

      Poista
  2. Kiva, kun postasit lounaistasi, mua kiinnostaa hirveesti, mitä muut syö :D Ja se siis sillä, että sais itelle vinkkiä, mitä oikein voiskaan syödä, ettei aina samaa perusjuttua. Tuo torstai lounas sai kuolan valuun, kiitti vaan, just söin iltapalan! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahhaa :D Muakin kiinnostaa, ja oon aina ihan kieli pitkällä katsellessani muiden ruokakuvia. Ja ne vinkit, joita on saanut, on olleet tosi hyviä. :)

      Poista