perjantai 20. syyskuuta 2013

Syömisistä (herkuista)

Iltapäiviä!

Aion siis tässä postauksessa kertoa vähän nykyisestä ruokavaliostani, mutta ensin tärkein:



Oon käsittämättömän onnellinen siitä, että nyt on viikonloppu. Mulla ei oo erityisiä suunnitelmia, itse asiassa on iskenyt pieni flunssa (joten liikunta jää kyllä nyt suosiolla väliin, ellei sitten sunnuntaina ole parempi olo), mutta viikonloppu on aina hieno hetki raskaan työviikon päätteeksi. Teen työtäni vuoroviikoin aamu- ja iltavuorossa, ja tällä viikolla oli aikaisten herätysten vuoro. Kello seitsemäksi siis töihin. Ja koska en vaan osaa mennä nukkumaan tarpeeksi ajoissa, tai jos meenkin, en saa unta helposti, niin joka yö kertyy univelkaa. Tartteisin 8 tuntia joka yö, mutta aamuviikoilla saan nukuttua 4-6 tuntia, joskus 7 tuntia yössä. Sitten pää on ihan sumuinen koko päivän. Mutta onneksi nyt on perjantai, ja ensi viikolla iltavuoroa töissä, joten seuraavat yhdeksän aamua saan herätä hyvin nukuttujen yöunien jälkeen. :)

Aamuvuoroissa on muutakin hankalaa kuin herääminen, nimittäin makeanhimo. Yleensä mulle tulee muutenkin ruoan jälkeen himo syödä makeaa, mutta kun on väsynyt, se himo voi iskeä milloin vain, ja on myös vaikeampi hillitä itseään. Pahinta on se, kun on ottanut jo, ns. sortunut, eikä pysty jättämään napostelua siihen pariin karkkiin tai yhteen keksiin, vaan on pakko ottaa koko ajan lisää. Myönnän, että joskus näin käy. Sitten tietysti tulee huono omatunto, toisin kuin suunnitellusta herkun syönnistä. 



Painonpudotuksen ja -hallinnan aikana oon oppinut "kaikkea kohtuudella"-periaatteen, eli en kiellä itseltäni mitään, vaan voin syödä mitä vaan, kunhan en syö liikaa. Rakastan herkkuja: karkkia, suklaata, jäätelöä, sipsejä. Myös keksit, leivonnaiset, popcornit, pizza ja pikaruoka menee. Koska oon tehnyt näin ison urakan kilojeni kanssa, en todellakaan aio palata vanhoihin tottumuksiin. Tavallinen perjantai-ilta saattoi olla mulle sitä, että tuijotin telkkaria neljä tuntia putkeen, eväinä 200 gramman sipsipussi (mmm..Nacho Cheese Balls..), puolen litran jätskipurkki ja 250 gramman lakupussi. Nää kaikki yhdessä illassa, normaalin ruoan (mikä ei sekään ollut terveellistä) lisäksi. Nyt kun oon kevyempi, enkä aio enää lihoa, on sanomattakin selvää, etten voi mässäillä samalla tavalla. Eikä se tee hyvää kehollekaan. Mutta koska haluan myös herkutella, teen sitä pienemmässä mittakaavassa. Esimerkkinä viime perjantai-ilta: 110 gramman pussi irtokarkkeja, Ben & Jerry'siä 1,5 desin purkki ja pakastepizza, josta söin neljä kuudesosaa. Kyllähän noissakin oli paljon energiaa, mutta muut päivän syömiset oli kevyempiä, ja kokonaisenergiansaanti ei ylittänyt kulutusta, koska liikuntaa sain töissä ja töiden jälkeisellä kävelyllä. On mulla päiviä, jolloin en syö herkkuja ollenkaan, mutta voin ihan rehellisesti myöntää että ne päivät on harvassa. Vaikka se päivän herkku olisi vain yksi tikkari, en siltikään voi ylpeillä eläneeni herkkuvapaan päivän. ;)

Viime perjantaina tosiaan herkuttelin, mutta heti lauantaina mulla olikin tällainen harvinainen täysin herkuton päivä. Sunnuntaina tein tosi hyvää salaattia, jota söin kahteen otteeseen, ensin ruisleipien kanssa, sitten taco-maustetun jauhelihan kanssa. Lisäksi meni sipsiä ja karkkia 253 kalorin edestä, eli ei paha. Tietysti nolla kaloria herkuista olisi vielä parempi saldo!

Sunnuntain salaatti: salaattia, fetaa öljyssä kera aurinkokuivattujen tomaattien, tomaattia, persikkaa ja paprikaa. Annoksessa myös ruisleipäsiä avokadotahnalla ja kurkulla.

Pointtina tässä rönsyilevässä tekstissä on siis ollut se, että vaikka oon laihduttanut ja pysynyt samassa painossa nyt jo noin yhdeksän kuukautta, se ei tarkoita sitä, etteikö mulla olisi myös heikkoja hetkiä, tai etten ihan tietoisesti herkuttelisi. Oon löytänyt jonkinlaisen tasapainon syömisissäni, mutta paljon on vielä tekemistä. Haluan oppia lisää terveelllisestä ruoasta (ja varsinkin tekemään sitä, oon aika huono kokki) ja ottaa uusia keholle hyödyllisiä aineksia käyttöön, ja vähentää turhaa napostelua. Onneksi tässä on loppuelämä aikaa opetella!

Nykyiseen ruokavalioon kuuluu seuraavanlaista:

- maitotuotteet: rahka, raejuusto, maito, luonnonjogurtti, tavallinen kermajuusto
- soijapohjaisia välipalajuomia ja soijamaitoa, myöskin kaurapohjaisia välipaloja
- ruisleipää
- kaurahiutaleita, chia-siemeniä
- kasviksia (suosikkeja juuri nyt ovat banaani, omena, inca-marjat, vadelma, mustikka, mustaherukka, tomaatti, kurkku, paprika ja avokado, mutta myös muita menee vaihtelevissa määrin)
- kana ja jauheliha
- erilaiset pähkinät

Tuossa siis ruokavalioni "pohja". Syön toki muutakin, mutta nuo ylläolevat ainekset on pysyvä osa ruokavaliotani, ja niitä käytän paljon. Kalan syöntiä pitäisi lisätä, sitä tulee syötyä liian satunnaisesti, jonka vuoksi se ei vielä ole päässyt listalle. Ravintolisistä syön magnesiumia, omega3:sta ja D-vitamiinia. Lisäksi proteiinijauhetta, mutta sen käyttö on melko vähäistä, kun proteiinia tulee yleensä tarpeeksi ruoasta.

Tänä viikonloppuna aion syödä ainakin lohta ja vihanneksia, sekä testaan, miten onnistun tekemään bataattiranskalaisia (jännää!). Luulisi sen olevan yhtä helppoa kuin lohkoperunoiden teko, mutta koska bataatti on mulle toistaiseksi vieras raaka-aine, pitänee katsoa joku ohje vaikka netistä etukäteen. Tän illan ruokasuunnitelmiin kuuluu nakkeja, ristikkoperunoita, ketsuppia, kurkkua ja kirsikkatomaatteja. No niin, tulipahan sekin tunnustettua! :D Myöhemmin ajattelin vielä vähän makustella popcornia (nehän on tosi kevyttä herkkua :P, ja ihan ilman sarkasmia kirjoitin tämän), pensasmustikoita ja viinirypäleitä.

Syömisiin!

- Jenni

2 kommenttia:

  1. Mukana seuraamassa uutukaista blogia, näyttää kivalta :).
    Ja upean työn oot tehnyt panonpudotuksen ja elämäntapamuutoksen saralla, ei voi muuta kuin ihailla!

    -marru-
    http://komiantahare.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Lukaisinkin eilen iltalukemisina sun kaikki blogipostit läpi, jään seuraamaan. :) Mä ihailen sun liikkumista, jaksaisipa itekin noin paljon! Ja noin rankkoja ryhmäliikuntatunteja (nimimerkki Pelokkaana ikkunan takaa Grit-tuntia seurannut)! No, ehkä mäkin oon teräksisemmässä kunnossa vielä joku päivä. :)

      Poista