maanantai 23. syyskuuta 2013

Bataattia poskeen

... ja muita viikonlopun ruokia kuvien kera. 

Viikonloppu sujui ihan ookoosti ruoan suhteen. Perjantai meni hieman penkin alle, koska en pystynyt illalla telkkarin ääressä pysyttelemään erossa herkuista. Kävi klassinen "kun antaa pikkusormen, se vie koko käden"-efekti. Niinpä perjantaina kertyi karkista ja pienestä määrästä popcornia lähes 800 kaloria. Hups. Tähän on turha selittää, että kun väsymys. Pitäisi pystyä parempaan itsekuriin.

Perjantain gourmet-illallinen: nakkeja, bbq-ristikkoperunoita, ketsuppia, kurkkua ja kirsikkatomaattia. 472 kcal.

Muut perjantaisafkat oli terveellisempiä: kauraa, chiaa, rahkaa, persikkaa ja pensasmustikkaa. Ai niin, olihan siellä vielä töissä eväänä ollut vaalea patonki, mutta tässähän oli kyse viikonlopun ruokailuista, eikö? ;)

Lauantai asetti uudet haasteet, koska oli täysin vapaa päivä, ja kulutus putoaa mulla aina silloin roimasti. Oon katsonut netistä suuntaviivoja: mun kokoisen peruskulutus on noin 1500 kaloria päivinä, jolloin ei tee mitään. Kulutus saattaa tuosta vielä vähän pudota, jos ei tosiaan tee mitään, vaan makaa sängyssä koko päivän, mutta sellaisia päiviä on mulla aniharvassa. Joten pidän sen 1500 rajana vapaapäivinä, ja jos harrastan liikuntaa, saan syödä enemmän, mutta edelleenkin vain sen verran mitä liikuntaan on kulunut.

Päivä sujui melko kevyissä merkeissä, vaikka olin "budjetoinut" iltaan leffakarkitkin. Kyse oli kuitenkin kevyemmistä karkeista, ihanista Nellie Dellies-vaahtomakeisista. Makuna toffee ja lakritsi. 90 gramman pussissa on vain 153 kcal, koska karkeissa ei ole ollenkaan lisättyä sokeria, vaan makeutusaineita ja kuitua. Kuitua 51 g/100 g! Olin syönyt kyseisiä namuja ennenkin, mutta siitä oli aikaa enkä oikein muistanut tuliko niistä vatsanväänteitä. Pussi on kuitenkin pieni, joten on aika mahdotonta syödä siitä vain osa. Eli kaik män, ja kyllähän siitä vatsa tuli kipeäksi. Ei mitenkään kammottavan kipeäksi, mutta pari vessakäyntiä (säästän teidät yksityiskohdilta) se vaati. Vissiin niiden kuitujen takia. Olis pitänyt juoda enemmän vettä?


Aamupala: kuppi kahvia, reissari margariinilla, juustolla ja kurkulla sekä sekoitus marjaisaa kauravälipalaa, raejuustoa, pensasmustikoita ja banaania. 306 kcal.

Illallinen: appiehdokkaan valmistamaa herkullista kanarisottoa kera miniluumutomaattien ja kurkun. 377 kcal.

Lauantain saldo: 1657 kaloria, eli hieman yli meni, mutta mitäpä tuosta. Oon kaiken kaikkiaan ihan tyytyväinen, koska söin hyvää ja täyttävää ruokaa, enkä juuri mitään herkkua.

Sunnuntai käynnistyi pahimmalla mahdollisella tavalla - yökarkeilla. Oltiin poikaystävän kanssa kylässä lauantai-iltana, ja tiesin jo etukäteen että meillä menee myöhään, pitkälle sunnuntain puolelle. Poikaystäväni on erittäin perso makeille (ja suolaisillekin) herkuille, joten karkkia oli nytkin mukana. Otin. Se on niin vaikeaa olla ottamatta, kun on tarjolla. Eli itsehillintä petti taas, ja kaloreita yöllisestä hairahduksesta tuli 300.

Tulimme kotiin lähempänä aamua, joten vedin sikeitä puoleen päivään asti. Heräiltyäni kehitin ruokasuunnitelman. Koska kello oli jo niin paljon, päätin pärjätä kolmella aterialla. Ateriat saisivat kukin sisältää noin 400 kcal, jotta päivän kokonaisenergiansaanti ei ylittäisi kulutusta. Jotenka: aamupalaksi (hieman ennen kolmea) ruisleivät päällisineen sekä marjaisaa kauravalmistetta raejuustolla ja iltapalaksi (puoli yhdentoista maissa) sekoitus samaa kaurasysteemiä, rahkaa ja hedelmiä. Välissä päivän pääruoka, jonka ihan itse valmistin:

Uunilohta ja bataattiranskalaisia, ohessa paprikaa ja kirsikkatomaattia. 496 kcal.

Päivän kalorit: 1489. Oikein mallikasta. Ja olen erittäin ylpeä että maistoin uutta ruokaa, bataattia. Maku oli ihanan lempeä ja makea, tosi erilainen perunaan verrattuna. Täytyy ehdottomasti ottaa kyseinen juures (vai mikä se on?) käyttöön, sillä voisi useamminkin korvata perunan. :)

Edellinen viikko oli lähes kokonaan lepoa. Tiistaina kävin iltasalilla, ja olo oli silloin aivan mainio. Keskiviikkona kuitenkin iski flunssa. En sairasta usein, edellinen flunssa sattui ikävästi viime joululle. Ja kun sairastan, hyvin harvoin nousee kuume, on vain nuhaa, yskää ja mahdollisesti kurkkukipua. Kuten nytkin, ja oli hieman ikävä loppuviikko töissä. Siltikin tuntui, että jo perjantaina pahin flunssa oli ohi, ja aloin elätellä toivoa, että sunnuntaina pääsisin jo treenille. Mutta. Pientä karheutta kurkussa, ääni painuksissa, vähäistä nuhaa ja satunnaisia yskänpuuskia - en uskaltanut. Perus flunssanhan pitäisi kestää 7 päivää, joten tein päätöksen harrastaa vasta keskiviikkona. Ihan varmuuden vuoksi. Jos huomenna on hyvä sää, voinhan käydä rauhallisella kävelylenkillä, mutta hikiliikunta saa odottaa.

Nyt aamupalalle!

- Jenni

2 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyvältä noi sun ruoat :P miten sä teit noi bataattiranskikset? vois itekki kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne maistuikin hyvältä! :P Pesin, kuorin ja viipaloin bataatin (yhdestä n. 500 gramman yksilöstä tuli reilusti kahdelle syötävää ja jäi ylikin), sitten pyörittelin rypsiöljy-suola-paprikajauheseoksessa ja paistoin uunissa. :) Ne oli ensin yksinään 250 asteessa vartin verran, sitten kaksin lohen kanssa 200 asteessa vielä 25-30 minuuttia. Kypsyys oli sopiva, mausteet ihan hyvät. Jatkossa voisi kokeilla erilaista maustamista (harmi vaan etten oo kovin edistynyt ruoanlaittaja, mutta kaipa kokeilemalla selviää mikä toimii ja mikä ei :D).

      Poista