torstai 9. heinäkuuta 2015

Treeni-iloa

Päivää!

Kerrankin voisi kirjoitella viikolla, ettei mee pelkiksi katsauksiksi tai blogin aihepiiriin kuulumattomiksi teksteiksi tämä blogi. :) Kertokaa toki, jos on joitain (ihan mitä vaan!) postaustoiveita - I'm all ears! :)Tekstin alkuperäinen otsikko oli "kotitreeni-iloa", ja aloin kirjoittaa sitä jo viime viikolla (hups, oon ollut laiska :D). Siksi tähän alkuun kotitreenailuhöpinää. :)

Oon siis kuntokeskuksen jäsen. Jäsenyyttä on jäljellä vielä reilut puoli vuotta, ja sen jälkeen täytyy katsastaa silloinen asuinpaikka, että antaako se aihetta jatkaa kyseisen puljun jäsenenä. Etsin siis edelleen omaa asuntoa. Ja kun sanon pulju, en missään tapauksessa tarkoita olevani tyytymätön paikan palveluihin - päinvastoin, sali on tosi mukava ja viihtyisä. :) Laitteita ja vapaita painoja on paljon, sisustus (eli eri elementtien sijoittelu) on sopivan väljää ja ryhmäliikunta monipuolista. Plus kiva henkilökunta. :) Eli aika täydellinen kuntokeskus. Ainoastaan (edelleen) tuo matka tökkii. Julkisilla mulla kestää salille vajaa tunti, riippuen kulkuvälineiden aikatauluista. Se vaatii jo vähän järjestelyjä, varsinkin näin arkena, kun töitäkin pitää tehdä. Mutta koska salitreeni on vaan niiiiiin kivaa, oon kulkenut sen matkan kerta toisensa jälkeen. Tai sitten oon käynyt työpaikan salilla. Tai treenannut kotioloissa. :)

Mulla ei ole kotikuntosalia, ja vain vähän välineitä, mutta niilläkin saa jotain aikaan. Mulla on oman kehon paino (tuore lukema: 58,9 kg), kymmenen kilon kahvakuula, neljän kilon käsipainot ja pari parin kilon painokiekkoa. Sekä jumppamatto. Niiden avulla teen aina silloin tällöin, kun jostain syystä ei nappaa lähteä salille, erilaisia treenejä. :) Joskus katson liikkeitä netistä, yleensä poimin ne omista saliohjelmista ja/tai aiemmin hyviksi havaituista, tutuista liikkeistä. Treenit kestää 30-40 minuuttia alkulämmittely mukaan lukien. Eli melko passeli aika, kun ei turhia kuhnaile ja tekee joka liikkeen mahdollisimman puhtaasti ja tehokkaasti.

Viime viikolla treenasin kotosalla rintaa, ojentajia ja vatsaa, kun taas eilen sai kyytiä olkapäät ja vatsa. Nuo edellä mainitut lihasryhmät taitavatkin olla tän hetkisillä välineillä helpoimmin treenattavissa. Vaikkakin kahvakuulalla saa aikaan ihan kelvon jalkatreenin. :P

Kotona ei myöskään niin tarvitse huolehtia miltä näyttää, vaan voi halutessaan treenata vaikka alasti. Eilen kuitenkin päätin pitää vaatteet päällä ja kokeilla uutta treenitoppia:

Hyvät tuuletusaukot ja muutenkin kivan rento malli. :) Ehkä salille voisi tosin laittaa jonkun topin alle? Toisaalta sitten saattaisi tulla liian kuuma. Tätä täytyy vielä pohtia! :D

You know the drill: jos jo treenatessa tuntuu, se on kelpo treeni. Mutta siltikin oon sitä mieltä, että seuraavan päivän olot kertovat vähintään yhtä hyvin treenin purevuudesta. Joskus tosin lihaskivut ovat kovia siitä yksinkertaisesta syystä, ettei ole vähään aikaan treenannut. Molempi parempi, sekä treenin aikainen läkähdys ja maitohapot, että seuraavan päivän (tai jopa päivien) lihaskivut. :)

Kyllä noilla kotiheilumisillakin on saanut ihan "hyvät" lihaskivut aikaiseksi. Dieetin jälkeenhän saleilu on mulla jäänyt vähemmälle (tosin suurelta osin muista syistä kuin motivaation puutteesta), joten nyt saa pitkästä aikaa totutella DOMSiin. Se on kivaa! Mulle ehdottomasti merkki siitä, että tietää tehneensä. :) Ja myös merkki siitä, että lepopäivät ansaitsevat paikkansa. Tänään kehossa tuntuu sekä tiistain salitreeni, että eilisen kotiheiluminen, joten lepoa (siis työpäivän jälkeen, joka onneksi oli kevyempi vaihteeksi), rentoutumista ja kylpemistä luvassa. Huomenna sitten virkeämmillä lihaksilla uuteen treeniin. :)

Muutaman kevyemmän dieetin jälkeisen viikon jälkeen (aika kehnosti muotoiltu..?) tuntuu taas oikein hyvältä nuo liikkumiset. Laskujeni ja HeiaHeian mukaan en oo kuitenkaan ihan läskiksi vetänyt, sillä dieetin jälkeisiä viikkoja on ollut (tämä viikko mukaan lukien) nyt viisi, ja jokaiselle viikolle on pläjähtänyt ainakin yksi lihastreeni. :) Jotkut tarvitsee yhden kevyen viikon normaaleiden treeniviikkojen väliin, toiset yhden kevyen kuukauden..? ;) Toisaalta mä vasta etsin sitä omaa treenirytmiä ja meen koko ajan fiiliksen mukaan. Työt, vapaa-ajan menot, vireystila - kaikki vaikuttaa siihen kuinka harrastan liikuntaa. Pääasia että harrastan. :) Enkä oo ihan satavarma siitä, että täydellistä liikuntasuunnitelmaa tarvitseekaan olla. Kunhan nauttii siitä, miten elää ja liikkuu, kuuntelee omaa kehoaan ja pitää hauskaa. Jos on tavoitteita liikunnan suhteen, toki on suotavaa järjestää treenailut niitä tukeviksi, mutta siltikin sen pitää olla mielekästä. Tai ehkä ne tavoitteet osaltaan tekee treenaamisen mielekkääksi..? Riippuu niin ihmisestä. :)

Täytekuva, ettei tule liian pitkää tekstipötköä. :) Viime viikkoiselta kävelylenkiltä.

Mikäli univelkainen mieleni ei saanut puettua tarpeeksi sanoiksi, punaisena lankana tässä postauksessa on se, että liikkumisen pitäisi aina olla iloista. :) Ja että oon itse juurikin tällä viikolla löytänyt sellaisen treeni-ilon, jolla saa aikaan tuloksia (tavoitekeskeinen ihminen kun oon ;)), mutta joka on samaan aikaan aivojen nollausta, nautinnollista ja mielekästä - eli juuri sellaista kun liikunta parhaimmillaan on. Ja ne endorfiinit, ah. <3

Tällä hetkellä tuntuu siltä, että liikunnalle on jälleen kunnolla aikaa, kun vapaa-ajan menot on rauhoittuneet hetkeksi. Myös töissä näyttäisi viime päivinä alkaneen hiljaisemmat ajat, joten senkin osalta kropalle hyviä uutisia (pienempi työpäivän aikainen rasitus = suurempi vapaa-ajan energia liikkumiseen). Erityisesti lihastreenin kannalta olisi suotavaa, ettei duunipäivät äityisi kovin raskaiksi. Dieetin aikana rasituksen huomasi erityisen selkeästi - silloinhan ihan tarkoituksella pidin ylimääräisiä lepopäiviä. Kroppa ei vaan jaksanut, vaikka todellakin söin tarpeeksi. Nyt tilanne on onneksi iisimpi, sillä ei ole dieettiä, on vain painonhallintaa (kenties muutama kilo saisi lähteäkin, mutta pikku hiljaa ja kehonkoostumuksen muutoksen kautta) ja omanlaiseni treeniuoman etsimistä. :) Ja se on kivaa.

Sen tiedän, että nykyiseen ja myös jatkuvaan treeniuomaan kuuluu salilla käynti. Se on vain ylivoimainen ykkönen mulle: siitä tulee paras fiilis ja sillä saan aikaan eniten asioita kehollisesti. Saleilu myös ajaa parhaiten pidemmän aikavälin tavoitteita, eli tervettä ja vielä pitkään toimintakykyistä kehoa. Ulkonäköseikat on sitten ihan vaan plussapuolia. :) Siisteintä on saada lisää voimaa, energiaa ja jaksamista. :) Toinen liikuntamuoto, jonka koen todella omaksi ja jossa haluan (ja aion!) kehittyä, on juoksu. Kävely on eri mieluisaa myös. Vanhat suosikit, eli nyrkkeily (ihan vaan minä vs. säkki :D), uinti ja sulkapallo käyvät ajatuksissani säännöllisin väliajoin, joten nekin tulevat aikanaan virtaamaan treeniuomassani. Eivät ehkä niin säännöllisesti kuin sali, kävely ja juoksu, mutta aina välillä. Lisäksi on pari erittäin kiinnostavaa, mutta toistaiseksi kokematta jäänyttä liikuntamuotoa. Mua kiinnostaisi ihan hulluna kiipeily ja joku taistelulaji - molempiin löytyisi vielä kaveritkin opastamaan/seuraksi. :) Jos ottaisi tavoitteeksi tän vuoden aikana kokeilla toista lajia..?

Jottei ala rönsyillä, pistän pakettiin tämän tekstin ja lasken sen vapaaksi internetin ihmeelliseen maailmaan. Ja kohta lasken itselleni kylvyn, palaillaan! :)

- Jenni

7 kommenttia:

 1. Liikunnaniloa ei voita mikään :) Sen kun kerran löytää niin eroon ei pääse, ja hyvä niin. Mullakin on muuten viimeaikoina palaillut halu salille, nyt oon reilun kuukauden ollut poissa muuttokuvion ja akuutin rahapulan takia... Mutta eilisen raskaan juoksutreenin jäljiltä voin sanoa että saa juoksemallakin lihakset kipeiksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa, oon kans ite kokenut sen. :D Erilaista, mutta yhtä lailla nautinnollista lihaskipua sekin. :) Hitsit, pakko kai vielä (sun innoittamana!) tällä viikolla käydä lenkillä piiiiiiiiitkästä aikaa! :P

   Poista
 2. Aapua, oli paljon kommentoitavaa mutta pitkän tekstin jälkeen mieleen ei jäänyt kuin se että oon samaa mieltä: liikunnan pitää olla iloista :-) Ei se veren maku suussa/pakkopullana tuu säännölliseks saati että siitä sais sitä iloa. Toki aina välillä on kiva haastaa ittesä ja toisaalta repiä ittesä lenkille/reenaamaan silloki ku ei huvittas - mutta hetken päästä huvittaa :-) Ei niin että koko homma on yhtä tuskaa - siitä ei tuu ku kärttyseks :-)

  Äkkiseltään tulee postaustoiveista mieleen jokin viikon sapuskat-postaus missä näkyis kaikki mitä syöt viikon ajalla aamupalasta iltapalaan (ja yösyömiseen ;-)). Pienenä ujona pyyntönä ois myös pikkasen tiiviimmät tekstit/pitkien tekstien pätkiminen jatko-osiksi niin ois hippusen kevyempi lukea niitä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinpä, aina siitä saa ilon irti kun vaan lähtee! :) Jees, pistetään postaustoive korvan taakse. :) Mulla on vähän tapana tarinoida (varsinkin väsyneenä :D), täytyy tosiaan kiinnittää huomiota tiiviimpään ilmaisuun. :)

   Poista
  2. Ai niin, ja voisithan tehdä jonkin entinen elämä vs. nykyhetki postauksenkin :-) Niitä on aina motivoiva lukea ja itsekin kirjoittaessa muistella kulunutta matkaa ja muutoksia :-) Hihi, joo, itelläkin tekstiä tulis vaikka kuinka mut nyt oon opetellu poistelemaan/tiivistämään tekstiä niin ettei ihan 100 metristä juttua tuu :-) Paitsi kommenteissa ;-D

   Poista
  3. Voisin tehdäkin sellaisen, se on pyörinyt mullakin mielessä. :) Taidan heti ensi viikolla tehdä tuon ekan ehdotuksesi, eli aterioita kirjaamaan ja kuvaamaan ihan urakalla heti huomisesta lähtien! :)

   Poista
  4. Jei! :-) Itellä on sajatustasolla ollu suunnitteilla samanlainen ruokapostaus kun tässä jo muutenkin kuvaan "ruokapäiväkirjaa" joka päivä :-) Jospa sitte sais vaihettuu uusia ruoka/välipala/aamupalavinkkejä keskenään :-)

   Poista