keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Jättismoothie ja pizza

Eli toisin sanoen tämän keskiviikon kaksi pääruokaa.


Kaunis annos, eikö? :D Päivän lopettajainen: smoothie omenasoseella. :)

Ajatus jättismoothiesta lähti maanantaina, kun töissä pohdiskelin ravintoaineiden tarkempaa jakautumista päivittäisissä syömisissäni. Olen kiinnittänyt huomiota tähän mennessä vain riittävään proteiinin saantiin, sekä tarkistanut, että saan hyviä rasvoja. Mutta muita kuin proteiineja en ole laskenut. Aloin miettiä, että saankohan oikeassa suhteessa kaikkea mitä pitää. Ja mikä olisi se oikea suhde? Prodea 30 %, hiilaria 40 %, rasvaa 30 %? Vai kaikkia saman verran? Vai enemmän prodea, vähemmän hiilaria? 

Sitten rupesin laskemaan. Tyypillisesti syön proteiinia 100-120 grammaa päivittäin, harvemmin enemmän tai vähemmän. 120 grammaa proteiinia = 480 kcal. Työpäivinä, jolloin en liiku, mun energiantarve on 2000 kcal - heti jää vajaaksi proteiinit, eihän tosta tuu kuin alle 25 prossaa! Ja entäs sitten ne työpäivät, kun harrastan vapaa-ajan liikuntaa? Vielä pienempi prosenttiosuus. 

En paneutunut sen enempää muihin ravintoaineisiin, kun tää proteiiniasia alkoi huolestuttaa niin paljon. Tajusin, että pelkästään jättämällä herkut vähemmälle, mulla säästyy rutkasti kaloreita ja hiilarigrammoja, jotka voin käyttää terveellisiin, proteiinipitoisiin syömisiin. Eli ei tulis olemaan mikään ongelma lisätä reippaasti proteiinin saantia. Tämä kuitenkin johtaa siihen, että mun pitäis syödä useammin. Tai ainakin niin, että joka aterialla saisin vähintään 20 grammaa proteiinia. Mutta sen lisäksi pitäisi ottaa ylimääräisiä prodepitoisia välipaloja pitkin päivää. Mikäs olikaan se "raja", kuinka paljon proteiinia imeytyy kerralla? Ei kai mun kannata alkaa vedellä mitään 50 gramman kerta-annoksia prodea, jos siitä ei kuitenkaan oo mitään hyötyä.

Tällaisia asioita siis töissä pohdin ja keksin helpon ratkaisun. En tosin ratkaissut syömistiheyteen tai proteiinin kertamäärään liittyviä probleemia. Mutta siis rahka! Jota syön muutenkin. Ajattelin tästä lähtien panostaa rahkapohjaisiin smoothieihin: ne on nopea- ja helppotekoisia, äkkiä juotavia (esimerkiksi töissä lyhyellä tauolla on vain hyödyksi, jos on helposti nautittava eväs) ja niistä saa varioitua loputtomasti erilaisia. Smoothiemaailma on kyllä mulle jo ennestään tuttu, mutta voisin ehdottomasti ottaa ihan päivittäiseksi tavaksi juoda erilaisia smoothieita.


Mun smoothiesta tuli saman väristä! Kattaus ei yhtä hieno.

Tän päivän smoothieen päätyi 500 grammaa rahkaa, 2 desiä maitoa, 100 grammaa vadelmia, 50 grammaa vesimelonia ja yksi appelsiini. Juomaa valmistui lähes puolitoista litraa. Maku oli kohdillaan, mutta ettei smoothien ryystämisestä tulisi tylsää, päätin tuunata jokaista smoothieannosta. Samalla saisin selville ehkä joitain uusia, toimivia makuyhdistelmiä.

Ensimmäisestä annoksesta en kehtaa laittaa kuvaa - otin sen niin unenpöpperössä, etten jaksanut keskittyä laatuun, ja kuva on sumea. Mutta voin kertoa sanallisesti sisällöstä, sillä maut sopi täydellisesti yhteen ja on pakko hehkuttaa. :D Smoothieta oli kolmisen desiä, johon sekoitin mikrossa tehtyä kaurapuuroa, raakakaakaojauhetta, pensasmustikoita ja parapähkinöitä. Koko komeudessa oli 313 kcal. Oon huomannut, että päivä lähtee paremmin käyntiin (siis tosi aikaisina aamuina) silloin kun syön jotain lämmintä, siksi siis tuo mikropuuro seassa, enkä esimerkiksi tehnyt tuorepuuroa. Maut täydensivät toisiaan, ja nälkä pysyi loitolla monta tuntia.

Otin myös välipalaksi töissä smoothieta. Puolisen litraa meni, ja sillä jaksoi ruokikseen asti. En kokenut tarpeelliseksi tuunata annosta, vaan annoin raikkaan maun päästä valloilleen suussani. Totesin smoothieta kitatessani, että kurkussa ja vesimelonissa on jotain tosi samantyyppisen makuista. Onko kyse vain suuresta vesipitoisuudesta??

Lounaaksi jotain muuta kuin smoothieta, eli broileria, bataattia, raejuustoa ja omena. 417 kcal.

Töistä kotiuduttuani mulla on taas ihan tajuton nälkä - olihan ruokiksesta kulunut jo päälle viisi tuntia. Kyhäsin nopeasti maltillisen energiamäärän (454 kcal) sisältävän aterian, joka täyttäisi tarpeeksi, muttei liikaa. Ohjelmassa oli nimittäin liikuntaa noin tunnin kuluttua syömisestä.


Smoothieta, viinirypäleitä, leipäjuustoa ja karppaussämpylää cashewvoilla. Namsk. :P

Olin koko päivän hiukan huolestunut syömisestä, koska tiesin, että illastettaisiin poikaystävän kanssa joko pizzalla tai tortilloilla. Tortilloista saisi tehtyä kevyehköjä, kun täyttäisi lätyn vähärasvaisella jauhelihalla ja runsaalla määrällä kasviksia, mutta pizzeriasta haettu pizza olisi hankalampi tapaus. Se on ennenkin nähty, että otan vaikkapa kolme neljäsosaa normikokoisesta pizzasta, väitän pärjääväni sillä, ja heti perään tai myöhemmin samana iltana syön loppupizzankin. Vaikka olisin makustellut pizzan kanssa vihanneksia ja täyttänyt täten masuani lahjakkaasti, silti vedän koko pizzan. Eikä olisi enää nälkäkään. Mutta mietin asian tällä tavalla: jos päädytään pizzaan, otan sen haasteena! Se, että ruoka on hyvää, ei tarkoita että koko annos täytyy syödä. Jos on pakko vetää rasva- ja hiilaripommia, vedettäköön sitä maltillisesti. Kasviksia kylkeen ja loppuosa pizzasta huomiseksi evääksi, eiks je? :)

Muuvailun jälkeen lähdettiin hakemaan pizzaa. Otin riisutun version, eli juustoa ja tomaattia. Istuuduin mukavasti nojatuoliin, laitettiin leffa pyörimään. Ja koitti kohtalon hetki. Paljonko syön pizzasta?


Puolikas pizza, kurkkua ja paprikaa. Ruokajuomana Sprite Zeroa. 569 kcal.

Otin puolet ja SÖIN PUOLET. Enkä mennyt hakemaan yhtään lisää. Erävoitto! Päivän kalorit jäi hienoon tasalukemaan 2300, ja tein henkilökohtaisen proteiiniennätyksen: reilut 174 grammaa. Eli kaiken kaikkiaan onnistunut ruokapäivä. :)

Loput pizzasta syön jonain toisena päivänä. Ensin mietin ottavani evääksi huomenna töihin, mutta kallistuin kuitenkin salaatin puolelle. Pakko syödä tarjouksesta ostettu leipäjuusto pois. :P Sekaan voisi heittää ainakin viinirypäleitä ja miniluumutomaatteja.

Sellainen keskiviikko. Mites teillä? :)

Tää lähtis eväiden tekoon, suihkuun ja unten maille. Palaillaan!

- Jenni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti