sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Herkkukatsaus

Tämä piti skriivata jo aiemmin (hmm, heti maanantaina ekan herkkurajoitusviikon jälkeen), mutta jäi. Törkeä väsy taas joka päivä töiden jälkeen, ja kaikenlaista menoa ja liikuntaa ja lätkää ja mitä lie. :D Parempi silti myöhään kuin ei milloinkaan.

Ennen kuin mennään varsinaisiin lukuihin, voisin jakaa sanasen tai pari tämänhetkisestä mielentilastani. Vaikka herkut edelleen maistuvat hyvältä, mulla on eräänlainen zen-tila asian kanssa: tiedän liiallisen herkuttelun sabotoivan tavoitteitani, joten en enää harrasta liiallista herkuttelua. En koe luopuvani mistään, koska haluan timmimmän kehon enemmän kuin hetkellisen sokerihuuman. Ja kyllähän silti vielä "saan" herkutella. Herkuttelu vain nykyään tarkoittaa mulle eri asiaa kuin ennen. Ja hyvä niin. :)

Viime viikko meni nipin napin 15 prosentin herkkurajan sisään. Siis ajatus on saada viikon kokonaisenergiasta korkeintaan 15 % herkuista. Mitkä sitten lasken herkuiksi?

Ehdottomasti herkkuja.

Oon miettinyt asiaa, ja tullut tällaiseen tulokseen:

- jäätelö
- kaikki karkit
- keksit, sekä makeat että suolaiset
- suklaa
- leivonnaiset
- pikaruoka (Mäkki, Hese, pizzerian pizzat ym.), ellei salaatti tai smoothie
- sokerilimut
- sipsit
- popcorn
- pakastepizzat

En ole varma jäikö jotain tosta listasta pois, mutta ainakin nuo miellän herkuiksi. Jos teen itse vaikka pizzaa tai keksejä, en laske sitä herkuksi, koska voin (ja teen) aina tehdä kevyemmän version. Esimerkiksi viimeksi kaurakeksejä tehdessäni korvasin vehnäjauhot kokonaan raakakaakao- ja proteiinijauheella, heivasin sokerin täysin ja laitoin vähemmän margariinia. Joten noita keksejä en laskenut herkuiksi. :)

Seuraavaksi raakaa herkkufaktaa, eli kaikki herkut mitä oon nauttinut kuluvan ja edellisen viikon aikana.

(viime viikko)

- tiistai: Tucceja tuorejuustolla, 219 kcal
- torstai: minttusuklaajäätelöä, pieni lakupötkö, pikkupussi Nacho Cheese Ballseja, 534 kcal
- perjantai: ystävänpäiväsuklaata, juustonaksuja, 713 kcal
- lauantai: suklaata, pizzaa 411 kcal
- sunnuntai: iso karkki, minttusuklaajäätelöä, 323 kcal

= 2200 kcal (viikon kokonaisenergiansaanti 15174 kcal, joten herkkuprosentti 14,5!)

Suosikki-BonBon-tikkari: korvavaikku.

(tämä viikko)

- maanantai: rockslide brownie, 552 kcal
- tiistai: Tucceja, toffeeta, tikkari, 282 kcal
- torstai: leffapopcorn, karkkia 375 kcal
- perjantai: tikkari 52 kcal
- lauantai: karkkia, suklaata, jäätelöä 690 kcal

= 1951 kcal

Ei ole lihavoitu tuo jälkimmäisen viikon kokonaisherkkuluku, koska en tiedä jääkö se lopulliseksi. Todennäköisesti jää, mutta otetaan nyt varman päälle. :D

Monen laihduttajan mielestä nuo luettelemani herkuttelut ja niiden sisältämät energiamäärät voivat tuntua hurjilta. Todellisuudessa, omalla kohdallani, kyse on kuitenkin parannuksesta ja huikeasta muutoksesta herkuttomampaan elämään. Se ei tarkoita sitä, etten nauttisi elämästä - on niin paljon muitakin syömisiä joista voi nauttia, kaikki ei ole herkkuja! Elämääni on ilmestynyt ihan uudenlaisia herkkuja, jotka ovat terveellisiä ja joista saa joitain ravintoaineitakin. Vanhat, perinteiset, herkuiksi miellettävät herkut tulevat aina olemaan osa elämääni, mutta pienempinä annoksina. En edes enää kaipaa tosi herkuttelun tuomaa turvonnutta, ähkyistä ja pallomaista oloa. Vähemmän on enemmän tässä asiassa.

Vielä kuva vahvistamaan asiaa.

Kuvan tarina: olimme Hesessä poikaystäväni kanssa - minä otin kahvin maidolla, hän aterian lisäksi tämän jädeannoksen. Näytti hyvältä, mutta ei tehnyt YHTÄÄN mieli! Tuli hurskas olo.

Summa summarum (en tykkää tosta sanonnasta, mutta meni jo :D), herkkurajoitusviikot ovat alkaneet hyvin. Vaikkakaan ei ole syytä puhua viikoista, sillä nämä herkuttomammat ajat tulevat kestämään läpi elämäni. En keksi mitään syytä sille, miksen pystyisi siihen. Olen oman elämäni herra. Tai neiti. Olen zen-tilassa. Pystyn mihin vain!

Sellaisia herkkumietteitä.

Palaillaan!

- Jenni

5 kommenttia:

 1. Hienoa naikkonen! :) Pitääkin tehä postaus omista herkuista että tiedät missä mennään tällä suunnalla. Mie uskon että yhen rangaistuksen taidan jo saada siltä ekalta menneeltä viikolta, tästä viikosta en oo ihan varma kun on vielä sunnuntai :) Onneksi on aikaa opetella herkuttelemaan kohtuullisesti ja liikaa nipottamatta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, ei heti tarvii onnistua! :) Ja onhan siinä opettelua, kun täytyy niin radikaalisti muuttaa vanhoja tottumuksia.

   Laitan mietintämyssyn päähän sen ekan viikon rangaistuksen suhteen. :P

   Poista
  2. Se on taas sitä kuuluisaa elämäntapamuutosta eikä mitään hetken lakkoilua :) Apua, be gentle :)

   Poista
 2. Jes! Ton zen-tilan haluan minäkin! :)

  -Kaukaa Kaunis

  VastaaPoista