maanantai 21. heinäkuuta 2014

Arkivapaan ruokakokeilut

Moi!

Pitkästä aikaa. :) Tiedän, olen ollut aikaansaamaton ja vähän laiskakin. Sama tilanne edelleen: blogi-ideoita on monenlaisia, otan kuvia lähes joka päivä, suunnittelen tekstejä... Mutta viimeistely ontuu. 

Liikuntarintamalla ei juurikaan uutta, eli edelleen hiljaiseloa sillä suunnalla - muutama lenkki kävellen/juosten ja satunnaisia muita liikuntakertoja tässä viime viikkojen aikana. Tuntuu hölmöltä koko ajan tolkuttaa, että "tää on vain vaihe", kun tätä on kestänyt jo jokusen kuukauden. Mutta siltikin - kerta kiellon päälle - tää on vain vaihe! :D Tiedän, että mulle koittaa vielä kovan treenaamisen ja muutaman ekstrakilon tiristelyn aika. Se aika ei vaan ole nyt. Täytyy kyllä sanoa, että nautin elämästäni ihan tällaisenaankin. :)

Viime viikonlopun reissu Tampereelle ja irlantilainen kahvi.

Tänään mulla oli poikkeuksellinen arkivapaa (mikä tietää lauantaivuoroa, yyh) ja päätin kuluttaa sen keittiössä. Tai kävin mä ulkonakin kahdesti - kaupassa. :D Siinä tuli kyllä ihan kivasti kävelyä, ja se taisi olla ihan sopivakin määrä ottaen huomioon helteisen sään. Halusin harjoittaa kokkaustaitojani, jotka on siis ihan olemattomat. Osaan onneksi seurata ohjeita, joten tällä(kin) kertaa vältyin suuremmilta katastrofeilta. Ainoastaan yksi osa tänään tehdystä sapuskasta meni roskiin. :D

Valitsin päivän ruokalajiksi pulled porkin ja salaatin. Jälkkäriksi juustokakkua. Koska ruoka oli tavallaan yllätys eräälle, en valmistanut sitä ihan oikeaoppisesti. Tiesin, että yksi työvaihe pitäisi jättää pois kokonaan, ja se oli tietysti lihan marinointi edellisenä iltana. Tiesin myös marinoinnin poisjättämisen vaikuttavan jonkun verran lihan mureuteen ja makuun. Mutta ottaen huomioon olosuhteet, jotka muutenkin oli ruoan teon loppuvaiheessa kiireiset (miten mä oon AINA näin huono ajanhallinnassa?!?), valmis ruoka oli yllättävän hyvää. Näin mulle kerrottiin, vaikka olin ite (kuten aina) kriittisempi.

Kaupasta oli loppunut 1,2 kilon pulled pork (mitä ikinä se onkaan, en tiedä kun tosiaan oli loppunut, ehkä joku valmiimpi tuote?), enkä halunnut mennä siitä mistä aita on matalin ja ostaa valmista pulled pork-pakettia (siinä olisi ollut kastike mukana, sekä liha olisi ollut valmiiksi kypsennettyä ja vaatinut vain puolisen tuntia uuniaikaa), joten päädyin viljaporsaan kassleriin. Köntsä painoi 800 grammaa ja siinä oli 15 prosenttia rasvaa. Hieroin pintaan (hätäisesti, koska oli kiire saada possu uuniin) suolaa, sokeria, grillausmaustetta, jauhettua inkivääriä, korianteria, chiliä ja paprikaa, sekä ikisuosikkiani mustapippuria. Päätin, etten erikseen valmista marinadia, koska aika oli tosiaan kortilla (ai miten niin, mullahan oli vapaapäivä?? :D). Liha uuniin ensin puoleksi tunniksi 200 asteeseen ja loppuajaksi 150 asteeseen. Kaiken kaikkiaan se ehti muhia noin neljä tuntia ja vartin, sitten oli pakko ottaa pois. Joissain ohjeissa lihaa kypsennettiin (yleensä hiukan miedommalla lämmöllä) jopa 15 tuntia, mutta se tosiaan olisi vaatinut valmisteluja jo edellisenä iltana. Olin vähän huolissani mureudesta, mutta kun aloin riipiä uunista tullutta könttiä, liha irtosi juuri kuten kuuluukin. Jee! :) Vaikkakin pidempi kypsennysaika olisi mureuttanut lihaa entisestään.

Ready to go.

Kyllä siitä nyhdettyä sai!

Sämpylätkin mun oli tarkoitus tehdä itse, ja teinkin niitä aika pitkälle, mutta jotain meni karmeasti pieleen ja kaikki lensi roskikseen. :D Luulen, että syy oli hiivassa - todennäköisesti ei ollut liuennut kunnolla maitoon. Eli heti ensimmäinen työvaihe päin reisiä. :D No, hätä ei onneksi ollut minkäännäköinen, vaan pakastimesta löytyi pari valmishampurilaissämpylää. Koska laitoin ruokaa itseni lisäksi toiselle, joka vieläpä saapuisi kotiin nälkäisenä raskaan työn raatajana, annoin jalosti molemmat sämpylät hänelle. Ja itse asiassa se olikin hieno ratkaisu ravintosisällöllisesti - eipä ainakaan mennyt tämän neidin suuhun turhia hiilareita. ;) Nyhtöpossu kera salaatin oli sopivan täyttävä ateria. :) Lihan pinnasta tuli mukavan rapsakka ja liha itsessään ehti kypsyä tarpeeksi mureaksi.

Salaattiainekset: lehti- ja jääsalaattia, rucolaa, fetaa, omenaa, paprikaa, kurkkua ja hunajamelonia.

Mun annos. :P

Toisen annos. :P Hamppareiden välissä possun lisäksi paistettua sipulia, kurkkusalaattia ja kastiketta.

Uunin ollessa koko päivän varattuna porsaalle jäi jälkiruoan valmistus vasta myöhemmäksi. Juustokakku on mun yksi ehdottomista lemppareista, mitä makeisiin jälkiruokiin tulee, joten se lähti kokeiluun. Erilaisia reseptejä selailtuani päädyin Arlan sivuilta löytyvään New York Cheesecakeen. Halusin tehdä kakun uunissa, enkä hyydyttämällä, ja ohje vaikutti suht yksinkertaiselta. Seurasin ohjetta tarkasti muuten, paitsi taikinan valmistamisen loppuvaiheessa käytin tavallisen sokerin sijasta vaniljasokeria. Laskin myös kalorit huvikseni - lopputulos huikeat 4989 kcal! Eihän sitä isoa palaa tarvitse ottaa... ;) Kokkaillessa havaitsin, että multa luonnistuu jotenkin paremmin leipominen kuin "ruokaruoan" laitto. Ehkä koska olen aina ollut erittäin perso makealle? :D Ja jos pitäisi jompikumpi valita, niin ehdottomasti harjoittaisin leipomistaitoa kuin pääruoan valmistamistaitoa. Tietysti parempi, jos pärjää edes välttävästi molemmissa. :)

Juustokakkuun tuli (omin pikku kätösin) murskattuja keksejä, sokeria ja voita...

... kasa tuorejuustoa ja kananmunia...

...jotka muiden ainesten kanssa yhdistettynä näytti tältä uuniin mennessä.

Kun kakku oli paistunut tunnin verran, reseptin mukaisesti sammutin uunin, raotin luukkua ja annoin muhia vielä toisen tunnin 40 minuuttia (ei jaksanut odottaaaaah!). Voi sitä tuoksua!!! Joka levisi ympäri asuntoa - sitä ei päässyt pakoon millään! Minuutit vain mateli, kun nenään kantautui ihanat, tuoreen juustokakun aromit ja tiesin, etten VOI SAADA SITÄ. Jälkilämmön jälkeen kakku sai levätä jääkaapissa vielä reilut kolme tuntia ennen maistamista. Jännitin koko sen ajan sitä, onko kakku varmasti kypsä vai leviääkö se pöydälle heti kun poistan irtopohjavuoan reunat. :D No ei onneksi levinnyt. Makukin oli aivan hyvä - olen tyytyväinen. Oon leiponut viimeisen kuukauden sisällä jo kahdesti ja onnistunut! Se on mulle paljon se. :P

NAM.

Joskus aion kokeilla leipoa kevyempiä versioita herkuista, mutta sitä ennen haluaisin ottaa haltuun perinteisempiä reseptejä (kuten tämän päivän juustis ja edellinen leipomus browniet). Tykkäisin kovasti leipoa esim. juhliin ja lahjaksi. Ja oon innoissani kaikenlaisista koristeluista - niissä on vain mielikuvitus rajana. :) Voisikin jo alkaa miettiä seuraavaa leivontakokeilua. Ehdotuksia? Mitä te tykkäätte leipoa?

Ois vielä muutakin asiaa, mutta päivän aihe on suurinpiirtein käsitelty ja kello näyttää karmivasti nukkumaanmenoaikaa. Tai oikeastaan jo sen yli. Kauheeta, kun melkein ehti tulla jo lomafiilis tosta yhdestä ylimääräisestä vapaapäivästä. :D No, vielä viisipäiväinen työviikko, yksi vapaa, täysi viikko töitä ja oikea loma (josta tulee HUIPPU!)! Sitä odotellessa. :P

Palaillaan!

- Jenni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti