sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Jennin keittiössä: herkkusämpylät

Hello!

Ruoka-asiaa, reseptin muodossa. :) 

Ite tykkään hirveästi katsella (ja kuolata) kanssabloggaajien ruokakuvia, ja vielä kivempaa jos mukana on resepti. En oo mikään jauhopeukalo tai mestarikokki muutenkaan - vasta ihan viime vuosina elämäntapamuutoksen myötä oon ottanut ensimmäisiä varovaisia askeleita ruoanlaiton ihmeelliseen maailmaan. Näitä askeleita ottaessa oon huomannut - kas kummaa! - että eihän se kokkailu niin hankalaa oo, ja reseptiä seuratessa laittamukset useimmiten onnistuu. Mutta toisaalta ohjeita on hauskaa myös muutella, lisäillen ja poistaen aineksia mieltymysten ja toisinaan myös ruokavaraston tilanteen mukaan. Näin tein myös seuraavassa reseptissä. Se on alunperin ystävältä (joka bongasi reseptin jostain gluteenittomien ja sokerittomien ruokien kirjasta) saatu, ja oon tehnyt aikaisemmin melkein täysin alkuperäisen ohjeen mukaan. Nyt päätin kokeilla jotain uutta. :)

Näitä(kin) päätyi sämpylöihin.

Herkkusämpylät

- 5,5 dl ruisjauhoja
- 6 tl (hmm, ehkä sitä ei olisi pitänyt kertoa muiden ainesosien tapaan??) leivinjauhetta
- 230 g turkkilaista jogurttia
- 0,75 dl seesaminsiemeniä
- 1 dl kvinoaa
- 250 g juustoraastetta
- 6 kananmunaa

Sekoita kaikki ainekset (kananmunat viimeisenä), muotoile haluamasi kokoisiksi sämpylöiksi, paista 225 asteessa 15 minuuttia. Helppoa! :)

Alkuperäinen resepti oli siis gluteeniton - ruisjauhon sijasta mantelijauhoa/-jauhetta (en tiedä mitä eroa niillä on?). Siinä ei myöskään ollut kvinoaa. Ite tein moninkertaisesti alkuperäisen ohjeen määrillä, mutta ainesosien suhteet vähän heitti. Esimerkiksi jogurttia laitoin viisinkertaisen määrän, mutta kananmunia vain kolminkertaisesti. Jauhoa ei myöskään mennyt suhteessa niin paljoa, koska taikina oli mielestäni sopivan kiinteä viiden ja puolen desin jauhomäärällä. Eli jos joku haluaa leipaista näitä sämpylöitä, kannattaa kokeilla erilaisia ainesosien suhteita. :)

Taikina.

Sämpylät valmiina uuniin.

Kannattaa muistaa kääntää uuni päälle, eikä pelkästään uunin valoja päälle (kuten siis ensin tein tänään).

Valmiit sämpylät.

Valmiin sämpylän läpileikkaus.

Aamupalahetki: puolikas herkkusämpylä, 150 grammaa kurkkua, puolet proteiinijuomasta, mukillinen mustaa kahvia ja uusi Sport-lehti.

Pieni varoituksen sana: herkkusämpylät ovat nimensä mukaisesti herkullisia - myös ravintosisällöltään. Taikinasta muotoutui lopulta vain kuusi sämpylää, vaikka en mielestäni tehnyt niistä niin kovin suuria. Uunissa ne kuitenkin levisi aika mojoviksi. :D Yhteen sämpylään mahtuu huimat 570 kcal, ja onneksi ihan kiitettävä määrä proteiinia, 28,6 grammaa. Mukana tietysti myös hyviä rasvoja jogurtista ja seesaminsiemenistä. Pääasia näissä on kuitenkin se maku ja ihanan pehmeänkuohkea koostumus. Erittäin maukkaita myös ilman täytteitä. :P

Se oli tämänkertainen hetki Jennin keittiössä. :) Nautinnollista sunnuntain loppua ja ihanaa naistenpäivää kaikille ihanille naisille! Palaillaan!

- Jenni

2 kommenttia:

  1. Mantelijauhe on manteleista saatua jauhetta, jota voi jokainen tehdä vaikka keittiössä tehosekoittimellaan. Mantelit koneeseen ja kone päälle niin saa mantelijauhetta. :)

    Mantelijauhot ovat taas käsitelty. Löytyy esim. "täysrasvaista" mantelijauhoa sekä mantelijauhoa, josta osa rasvasta poistettu. Itse en käytä mantelijauhetta vaan nimenomaan mantelijauhoja ja juuri niitä jauhoja, josta osa rasva poistettu. :)

    Ruohonjuuresta kopioituna:

    "Kylmäpuristus- ja -jauhatusmenetelmällä valmistetun mantelijauhon sisältämä rasva on myös laadukasta, tyydyttymätöntä hyvää rasvaa. Miedon makunsa ansiosta mantelijauho sopii hyvin erilaisiin hienoihin leivonnaisiin tai oman maun mukaan jogurttiin, puuroihin, smoothieisiin ja myslin joukkoon. Tuotteen rasvasta osa on poistettu."

    Eli siinä (Ruohonjuuren myytävässä tuotteessa) on vähemmän rasvaa, kuin jos itse teet kotona mantelijauhetta. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, kiitos tietoiskusta. :D Pitääkin käydä ostamassa sitä jauhoa.

      Poista