torstai 28. marraskuuta 2013

Lepoa, leipää ja jäätelöä vs. treeniä, rahkaa ja kahvia

Otsikko kuvastaa aika kattavasti tätä ja eilistä päivää, mutta nimenomaan siinä järjestyksessä, että eilen oli lepopäivä, ja tänään treenipäivä. Kaiken kukkuraksi tänään oli töissä rankkaa, joten kaloreita paloi varmaan ekstrapaljon. Jee! :)

Maanantain Move Fitnessin seurauksena vanhan tädin lihakset tuli kipeiksi, ja vasta tänään on käsivarret tuntuneet normaaleilta. Selvennykseksi: maanantain pelisessiossa oli rutkasti käsien pyöritys- ja ylävartalon kierto-harjoituksia, kuin myös pallopelejä, joten ei ihmekään että habat oli ihan spagettia pari päivää. Oikeastaan ihmettelen vain sitä, että kuinka on mahdollista lihaskivun jatkuminen toiseen päivään, ja vielä PAHEMPANA? Eikö sen pitäisi helpottua mitä enemmän aikaa kuluu treenistä?? Oli miten oli, eilen lepäilin ja näin kaveria ja herkuttelin. Kalorit meni vähän plussan puolelle, kiitos Ainon vanilja-valkosuklaa-jäätelön ja värikkäiden Turkkareiden. Oli ruokailuissa jotain positiivistakin: vihersmoothie (jossa oli pitkästä aikaa avokadoa! <3), paljon proteiinia ja uusi, hyväksi havaittu proteiinipatukka (Leaderin cappuccino-suklaa).

Eilen pidin ihan toden teolla sen lepopäivän: olin niin laiska ja saamaton, että en edes tehnyt tän päivän eväitä tai aamupalaa valmiiksi. Laitoin vain kahvin keittimeen ja suunnittelin mitä evästä otan töihin mukaan. Yleensä siis valmistan etukäteen aamuvuoropäivien eväät, että lähtö duuniin sujuuu mahdollisimman kivuttomasti ja nopeasti. Olen hyvin aamu-uninen. Se on niin ihanaa, kun aamupala ja eväät on kaikki valmiina ja ainoaksi tehtäväksi jää kahvin ja ruoan nauttiminen sekä itsensä jonkinlaiseen töihinmenokuntoon laittaminen (mun tapauksessa kivat vaatteet ylle, kosteusvoidetta naamaan, ripsaria silmiin). Kaikkeen tähän menee noin 45 minuuttia. Paitsi tietty tänään, kun en ollut tehnyt mitään valmiiksi edellisenä iltana, ja sen takia söin aamupalankin vasta töissä.

Helpot eväät: kaksi rahkaa, purkkiananasta, omena, kaksi banaania ja välipalakeksi. Lisäksi tein kahvi-maito-protskujuoman, jota hörpin ekan työtunnin aikana.

Ekaa kertaa söin kiinteää ruokaa klo 8 tauolla. Banaanin. Siksi vain banaanin, kun tiesin siinä vaiheessa, että tän päivän ruokis tulee olemaan jo klo 10.30, ja arvelin pärjääväni hyvin sinne asti. No, en mä hyvin pärjännyt, vaan mulle tuli törkeän kova nälkä. :D

Lounas: rahka, ananasta mehuineen, tumman suklaan makuinen välipalakeksi murskattuna, lisukkeena omena. Oli muuten sikahyvää!

Lounas oli tarpeeksi täyttävä, mutta koska mun työssä palaa paljon energiaa, uusi nälkä ehti tulla ennen päivän loppua. Onneksi oli vielä toinen rahka ja toinen banaani. Eli oikein onnistunut ruokapäivä töissä oli! Pitkästä aikaa en joutunut lähtemään nälkäisenä kotiin. :)

Välipala klo 16.05: kahvia, maitokahvia, manteleita, taateleita ja Real margariinilla, kurkulla ja nakeilla. Appelsiinin söin vähän myöhemmin.

Yllä olevan kuvan kahdelle kahvimukille on selitys. Olin töiden jälkeen kotiin päästyäni niin kahvinjanoinen, että mitään (paitsi kahvia) ajattelematta laitoin kupposen tulemaan, ja vasta sen jälkeen huomasin, että olin jättänyt aamulla jääkaappiin puoli mukillista kahvia, jota en ehtinyt juomaan, kun piti lähteä töihin taas pikku kiireessä. Mutta koska aamulla keittämäni kahvi oli eri laatua kuin päivällä keitetty, en voinut sekoittaa juomia, vaan join ne erikseen. Toisen kylmänä maidon kanssa, toisen kuumana stevian kanssa. Ja viiden jälkeen, kun meille tuli vieraita, litkaisin vielä yhden mukillisen tuoretta kahvia. PLUS vähän seitsemän jälkeen vetäisin kitusiin perinteisen treeniä edeltävän kahvitilkan. Oon lukenut, että kahvi parantaa treenitehoa, kun sen juo viitisen minuuttia ennen liikunnan aloittamista. :P Yleensä en ihan noin paljon kahvia juo yhden päivän aikana, tänään vaan jotenkin erityisen paljon kolotti kahvihammasta.

Eilinen lepopäivä latasi kyllä akkuja melko kiitettävästi, varsinkin kun tuli tehtyä pientä hiilaritankkausta samalla. ;D Siispä tänään tein illan treenit putkeen: ensin 33 minuuttia Move Fitnessiä, sitten 33 minuuttia kahvakuulailua.

Torstai-illan treenivälineet.

En oikein tiedä, millaiseksi treeniksi Move Fitness "virallisesti" luokitellaan, oisko se aerobista? Ja kahvakuulaus on anaerobista, lihaskuntoa ja kehonhallintaa kehittävää treeniä? Oonpa mä clueless. :D Joka tapauksessa nuo kaksi sopivat yhdistelmätreeniksi kuin nyrkki silmään, ja oon tosi tyytyväinen illan saldoon. Yli tunti liikuntaa ja yhteensä varmaan noin 450 poltettua kaloria. Jee! Lihakset oli lievästi sanottuna hellänä kahvakuulailun jälkeen, tärisin kuin horkassa vielä suihkussakin. Mutta no pain, no gain, sitä sanotaan!

Päivän Move-ohjelma:

- kunto-ohjelma: hauskaa pallojen kera
- iso säkki: osumaharjoitus x 1
- poiminta x 2
- silvonta x 6
- polttopallo x 10

Aikaa kului siis 33 minuuttia ja kaloreita paloi 226. Kaffakuulassa teen aina samaa dvd-ohjelmaa, jossa on 27 (jos oikein muistan) harjoitusta. Ensin näytetään, kuinka liike tehdään, ja sitten mennään itse harjoitukseen. Olisko niin, että yksi harjoitus kestää aina minuutin, mutta ite alan aina liikkeen esittelyvaiheessa jo tehdä harjoitusta. Kaikki liikkeet paitsi ensimmäinen tehdään kaksi kertaa, eli ensin yksi kierros ja heti perään toinen. Mukana on mun mielestä tosi monipuolisia heilautuksia, taivutuksia ja askelluksia, mutta laji on mulle vielä sen verran uusi, etten oikein tiedä miten hyviä liikkeet loppujen lopuksi on. Tehokkaita ainakin! Ja koko keho tulee käytyä läpi treenin aikana. Haaveissa on, että jouluun mennessä voin siirtyä painavampaan kuulaan, kun nyt säännöllisesti (ainakin kerran viikossa) harjoittelen. Oon kuullut, että kahvakuulailussa voi edetä nopeasti.

Raskas treeni vaatii raskaat eväät, eli iltapala: jauhelihapizzaa (pakaste), kurkkua, tomaattia ja Daimia. 872 kcal.

Nyt pieni valistuksen sana, jos joku ihmettelee tätä mun "niin sanottua" painonhallintaa. Tiedän, että lukijoiden joukossa on monia laihduttajia, ja voin hyvin kuvitella, että jotkut saattavat kummeksua tällaisia pizza-aterioita. Täytyy muistaa kaksi asiaa. 1: Olen tällä hetkellä painonhallintavaiheessa, eli siis tavoitteena on yksinkertaisesti se, ettei paino nouse. Korkeintaan kolmisen kiloa saa lähteä, mutta ensisijaisesti haluan polttaa rasvaa ja kasvattaa lihaksia. Eli sentit on tällä hetkellä tärkeämpiä kuin vaa'an lukema (josta muuten tulikin mieleeni, että täytyy pian ottaa tuoreet ympärysmitat!). Sen takia ei oo niin justiinsa tuleeko joka päivä miinuskaloreita. 2: Mulla on hyvin fyysinen ja raskas työ = energiaa kuluu työpäivinä ihan sikana. En tiedä tarkkoja lukemia, mutta heti kun saan sykemittarin (heti ensi vuoden alussa investoin, nyt ennen joulua en raaski), otan selvää. Sitten on helpompi suunnitella päivän syömisiäkin. Varovainen arvioni on, että työpäivinä mun perusaineenvaihdunta on 2200-2300 kaloria, mutta saattaa olla enemmänkin. Sen takia saattaa olla enemmän, kun yhdessä vaiheessa (ei niin kovin kauan aikaa sitten...) mulle tuli monena viikkona viikkotasolla pluskaloreita, mutta siltikään paino ei noussut. Tietysti välissä oli normiviikkojakin, mutta plussaa tuli silti usein. Enkä tarkoita mitään pariasataa kaloria, vaan ihan tuntuvia määriä. Ja plussalla siis tarkoitan liiallista energiansaantia tuohon mun arvioituun työpäivän aikaiseen kulutukseen verrattuna. Tavallaan häiritsee tää epätietoisuus mun työn todellisesta kuluttavuudesta, mutta niin kauan kun syömisissä ei tapahdu mullistavia repsahduksia tai muita muutoksia huonompaan suuntaan, en aio stressata. Oon kyllä tosi iloinen siitä, että vaikka mun työ on rankkaa, se antaa paljon enemmän vapauksia syömisten suhteen, kuin mitä vaikkapa toimistotyö antaisi. Se on sitten eri asia, kuinka kauan kroppa kestää tollaista rasitusta mitä mun työssä tulee - oon kuullut liian monelta työkaverilta kuinka paikat on mennyt hajalle työn tekemisen seurauksena. Mutta ihmiset on erilailla rakennettuja, itse en ainakaan vielä oo aiheuttanut mitään vakavempaa keholleni. Enkä ajatellut tehdä nykyistä työtäni loppuelämääni.

Oon muuten hirveän tyytyväinen tähän päivään, erityisesti siihen, että mulle riitti herkuksi "vain" noin 50 grammaa Daimia. Kun siis perusmeininki on se, että kun otan ekat 50 grammaa, otan hetken päästä taas 50 grammaa, sitten vielä vähän, sitten jotain muuta hyvää... Kierre on valmis ja ylimääräisiä kaloreita päivälle satakaupalla. Not today! Miinukselle jäätiin ainakin 470 kalorin verran. Torstai siis ON toivoa täynnä: maukasta ruokaa, ihanaa suklaata, kivoja vieraita, hyvä tv-sarja, mahtava treeniyhdistelmä, ja se simppeli fakta, että huomenna on perjantai!

Yes! It's really soon! Then we get to sleep for maaaaaany days in a row!

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin.

- Jenni

4 kommenttia:

  1. Kyllä mullakin on usein treenin jälkeinen lihaskipu pahimmillaan vasta "ylihuomenna" :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No huh, en oo sitten poikkeava. Se on kyllä jännä, koska ei mulla ennen oo ollut niin, mutta toisaalta mulla on ollut ennen huomattavasti kevyempiä treenejä. Oon valmis kärsimään mitkä tahansa lihaskivut, kunhan kunto kohoaa ja keho tiivistyy. :) Se vaan ei oo herkkua tehdä täyttä työpäivää kivistävillä käsivarsilla.. Onneksi kohta on kolmen päivän vapaa. :)

      Poista
  2. Out of this world tuo David Hasselhoff -muki. Mistä oot tuollaisen löytänyt? :D Sain tästä hyvän joululahjaidean!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, joku muukin on siis Hasselhoff-fani! :D Siis mun ja ystäväni lisäksi, joka antoi mulle ton mukin lahjaksi. Se oli ettinyt sopivan kuvan, ja tilannut netistä mukin kuvalla ja itse valitsemallaan tekstillä. :P Mukissa siis lukee "hot cup of hoffee" (eikä siitä sen takia voi juoda mitään muuta kuin kahvia).

      Poista